Бутерброд з ковбасою краще не їсти – пояснення чому

— 4 лютого 2019, 14:03

Звичний для нас з дитинства бутерброд з ковбасою – не найкращий харчовий вибір. І проблема не лише в ковбасі.

Про це у Facebook пише в.о. міністра з охорони здоров’я Уляна Супрун.

Фото:svariophoto/Depositphotos

Хліб

100 грамів білого хліба, який часто використовують для бутербродів, містить п’яту частину денної норми солі. А іноді й більше.

Чому ще білий хліб – не найкращий вибір?

  • Надлишок солі призводить до серцево-судинних хвороб. Це переважно пов’язано з високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю.
  • Через свій високий глікемічний індекс батон різко підвищує рівень цукру в крові. Досить швидко, під дією інсуліну, рівень цукру падає і ви знову відчуваєте голод.

Ковбаса

Якби прикро це б не звучало, ковбаса нікому не корисна.

  • У 100 грамах салямі – половина денної норми солі.
  • Це оброблене м’ясо з домішками нітриту та бензпірену. Нітрити додають до ковбасних виробів заради рожевого кольору. Бензпірен потрапляє в ковбасу при копченні. Це надає їй характерного запаху та канцерогенних властивостей.
  • Регулярне та надмірне споживання обробленого м’яса підвищує ризик раку прямої кишки та підшлункової залози. Тому варто відмовитись від ковбасних виробів. Якщо відмовитись важко, не споживайте ковбасу частіше трьох разів на тиждень та не більше 50 грамів на день.
  • Ковбаса дорожча за кілограм хорошого м’яса. Але ще більш здорова альтернатива – птиця. Споживайте не більше 70 грамів червоного м’яса на день. Це порція розміром з долоню.

Масло

Справжнє вершкове масло – корисний продукт.

На відміну від спреду чи маргарину.

У ньому є вітаміни A,D,К та коротколанцюгові жирні кислоти.

Вони швидко включаються в метаболізм, а не відкладаються на боках.

Але в усьому важлива помірність: в 100 грамах масла (при 81% жирності) – 50 грамів насичених жирів. Це подвійна денна норма.

Канапка – це смачно і зручно. Тож спробуйте більш здорові варіанти:

  • Обирайте висівковий хліб. У ньому більше вітамінів, є клітковина, і менший глікемічний індекс. Або житній хліб – в ньому багато магнію, заліза, кальцію та вітамінів групи В.
  • Ковбасу можна замінити запеченим м’ясом, печінковим паштетом, форшмаком або хумусом. Це якісні та безпечні джерела білка, залізу та цинку.
  • Додавайте овочі, яблука, зелень, коренеплоди та гриби до паштету. Так вони міститимуть більше вітамінів, клітковини і менше жиру.
  • Іншими "намазками" можуть бути кисломолочний сир та зелень, фета та солодкий перець, паштети із баклажанів та грибів, гарбуза та сала.

Чорний хліб, гірчиця та скибочка сала – здоровіші та дешевші за будь-яку ковбасу.

Вас також може зацікавити:

Реклама:

Головне сьогодні