Червоне м'ясо таки шкодить здоров'ю - вчені

— 9 квітня 2013, 10:54

Такого висновку в черговий раз дійшли американські вчені з університету Клівленда.

Амінокислота карнітин, що міститься в червоному м'ясі, поглинається бактеріями травної системи, пише Бі-бі-сі.

Це запускає цілий ланцюжок реакцій, що в результаті призводять до підвищення рівня холестерину і зростання ризику серцево-судинних захворювань.

Дієтологи попереджають, що з подібним ефектом можуть зіткнутися і ті, хто вживає харчові добавки з карнітином.

Існує безліч досліджень, результати яких свідчать про те, що червоне і перероблене м'ясо в надмірних кількостях можуть бути небезпечні для здоров'я.

Британська влада рекомендує з'їдати не більше 70 грамів червоного або переробленого м'яса на день - це еквівалентно двом скибочкам бекону.

Проблеми з серцем традиційно списували на високий вміст насичених жирів і консервантів в м'ясних продуктах.

Однак, за словами доктора Стенлі Хейзена з університетської клініки Клівленда, справа не тільки у цьому.

Експерименти, проведені на мишах і людях, показали, що кишкова флора здатна харчуватися карнітином.

У результаті утворюється газ, який, окисляючись в печінці, стає тріметіламін-N-оксидом (ТМАО).

Дослідники в ході експериментів виявили очевидний зв'язок між ТМАО і утворенням жирових відкладень на стінках кров'яних судин, що, у свою чергу, провокує серцево-судинні захворювання.

За словами доктора Хейзена, ефект ТМАО досі багатьма ігнорувався. "Зрозуміло, це побічний продукт, однак він значною мірою впливає на метаболізм холестерину і в кінцевому підсумку на появі холестеринових відкладень", - каже дослідник.

У вегетаріанців в шлунково-кишковому тракті значно менше бактерій, здатних поглинати карнітин, ніж у тих, хто регулярно харчується м'ясом.

Як розповів Стенлі Хейзен, раніше він їв червоне м'ясо п'ять разів на тиждень, тепер же - не частіше одного разу на два тижні.

Вчений припускає, що вживання в їжу пробіотичного йогурту змінює на краще баланс кишкової флори, зменшуючи кількість бактерій, що харчуються карнітином.

За словами доктора Хейзена, це може сприяти зменшенню ризику виникнення серцево-судинних захворювань при споживанні червоного м'яса.

Реклама:

Головне сьогодні