Чому гриби корисні: пояснюють науковці

28666
14 березня 2019

Гриби – один із звичних елементів раціону людей по всьому світу.

З кінця 1970-х споживання цього продукту у світі збільшилося в 30 разів.

За підрахунками 2017 року, в середньому ми споживаємо майже 5 кілограмів грибів на рік, пише Medium.

 Українські ліси багаті на гриби. Фото Patryk_Kosmider/Depositphotos

Однією з причин цього – вони дуже корисні для здоров'я.

Наприклад, у Королівському ботанічному саду кажуть: гриби та цвіль використовуються у медицині вже понад 6 тисяч років.

Директор з профілактичної та альтернативної медицини Мічиганського університету Марк Мояд розповідає про те, чому гриби варто їсти та чим вони можуть бути корисні нашому організму.

Гриби мають мало калорій, але багато поживних речовин.

У них є калій, селен, вітамін В12.

Гриби – одне з небагатьох природних і веганських джерел вітаміну D, і вони містять тип розчинної клітковини, що називається бета-глюкан, який корисний для серця.

Гриби містять глутатіон, антиоксидантну молекулу, що є практично в кожній клітині нашого тіла. 

"Завдяки цьому цей продукт може мати детоксикаційні властивості та посилювати захисні властивості організму", – говорить Джон Річі, дослідник грибів і професор наук про охорону здоров'я Пеннського державного університету.

Ще один потужний антиоксидант, який містять гриби – ерготіонеїн. За словами Річі, цієї речовини суттєво менше в інших продуктах. 

Вчені вважають, що ерготіонеїн може заблокувати ушкодження клітин, що сприяє розвитку раку та нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера. Існують також дослідження, які пов'язують споживання ерготіонеїну з більш довгим, здоровим життям.

Існують вітаміни та біологічні добавки, які здатні поповнити брак цих речовин у організмі людини. Але їх дія не досить вивчена для того, аби казати про потенційну користь.

То скільки їсти грибів, аби бути здоровим?

Почесний професор харчової науки в штаті Пенсильванія Роберт Білман каже, досить буде вживати 100 грамів грибів на день.

Готувати їх можна і навіть потрібно так, як вам буде смачно: від термічної обробки властивості грибів не зникають.

Вас також може зацікавити: 

Секрети грибників: сезон тихого полювання відкрито

Мифы о грибах, которые могут стоить вам жизни

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я.

powered by lun.ua