Обережно, напівфабрикати спричинюють зайву вагу. Дослідження
Якщо у вашому раціоні багато напівфабрикатів та іншої суттєво обробленої їжі, то, скоріш за все, ви будете їсти більше, ніж якби дотримувалися раціону з необроблених продуктів.
Вчені давно припускали, що є зв'язок між ожирінням та продуктами глибокої обробки, пише Healthline.
У звіті, опублікованому в журналі Cell Metabolism, йдеться про те, що експерти провели перше контрольоване дослідження, яке мало з'ясувати, чи є різниця між калоріями, які ми отримуємо з напівфабрикатів та з більш здорової їжі.
"Ми врахували кількість вуглеводів, жирів, цукру, калорій, і я підозрював, що між дієтами не буде великої різниці у загальному вмісті калорій або зміні ваги", — розповідає доктор філософії Кевін Голл.
Однак дослідники відстежили, що люди, які харчуються напівфабрикатами та іншою їжею після суттєвої обробки споживають на 500 калорій у день більше.
Як проходив експеримент
Для дослідження Голл і його команда залучили 20 добровольців.
Одна група учасників дотримувалась раціону з необроблених продуктів, а інша — споживала продукти суттєвої обробки.
Вони їли три рази на день: їм давали воду у пляшках та закуски. Дослідники замірювали кількість з’їденого та випитого.
На дієті з обробленими продуктами учасникам давали горіхові вівсяні пластівці, молоко, чорничний кекс.
Добровольцям, які дотримувались дієти з необробленими продуктами, давали парфе з полуницею, банан, волоські горіхи, сіль, оливкову олію, йогурт, шматочки яблук.
Після двох тижнів дієти ті, хто харчувався глибоко обробленою їжею, набрали в середньому 800 грамів.
Ті, хто дотримувався раціону з необробленої їжі, — втратили приблизно 800 грамів.
Дана Гуннес, докторка філософії, старша дієтологиня Каліфорнійського медичного університету, сказала, що результати дослідження не дивують.
"Глибоко оброблена їжа містить у собі менше води, калорійна щільність у них вища, але вона гірше насичує людину", – каже Хуннес,
Чому хочеться їсти більше?
Вчені висунули декілька гіпотез причин того, чому учасники їли більше їжі, коли сиділи на дієті.
Одна з причин — люди їли оброблену їжу швидше і тому — більше. Дуже важливо стежити за тим, чи не їсте ви похапцем.
У дослідження є одне обмеження: вся їжа, яку споживали учасники, була приготована кимось. Це не враховує такі фактори як зручність та швидкість. Саме через це люди часто купують напівфабрикати та інші продукти глибокої обробки.
"Оброблена їжа — це швидко, і у наш час людям споживати її легко", — розповідає Лаурі Лайт, докторка наук, доцентка кафедри суспільної охорони здоров’я в Університеті Південної Флориди.
"Продукти глибокої обробки часто містять велику кількість цукру, натрію і жиру. Продукти глибокої обробки — це чіпси, хот-доги, супи швидкого приготування, безалкогольні напої".
Як харчуватись
Не усі оброблені продукти погані.
"Кожного разу коли ми готуємо їжу ми її обробляємо" — каже Лаурі Лайт.
"Мінімально оброблена їжа насправді допоможе вам з’їсти більше корисних продуктів".
А заздалегідь нарізані та почищені фрукти й овочі — допоможуть заклопотаній людині харчуватись здоровіше та заощадять її час.
Якщо Ви хочете звести до мінімуму використання обробленої їжі, намагайтеся самостійно готувати їжу вдома.
Вас також може зацікавити:
Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.
А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.