У міленіалів росте "ріг" від використання телефонів. Чи так це? Пояснює палеоантрополог

— 14 липня 2019, 09:00

Ану обмацайте задню частину свого черепа.

Відчуваєте шишку? Оцю, трохи вище місця де до голови прикріплюються м'язи шиї.

Приклад зовнішнього потиличного виступу на черепі бронзового віку. Фото Джона Хоукса

Ця загальна риса. Її називають зовнішнім потиличним виступом.

Чоловіки мають її частіше, ніж жінки. Настільки, що це одна з кількох рис, які допомагають вченим-криміналістам встановити належав скелет чоловіку чи жінці.

Нещодавно видання Washington Post написало про цю шишку текст із таким заголовком: "Роги ростуть на черепах молодих людей. Винуваті телефони, свідчать дослідження".

Ідея матеріалу полягає в тому, що діти дивляться вниз на мобільні телефони, викликаючи напруження шийних мязів, що йдуть до черепа, а це в свою чергу викликає ріст "шишки-рогу".

Згідно з текстом, понад 40% молодих чоловіків до 30 років можуть мати такі "подовжені" зовнішні потиличні виступи, і вони набагато більші, ніж у чоловіків старше.

Чи ростуть у міленіалів роги від використання телефонів? Фото ViewApart/Depositphotos

Палеоантрополог Джон Хоукс, який вивчає еволюцію людини та працює з рештками наших предків та генетичними доказами, у дописі на Medium поспішає запевнити, що хвилюватися не варто.

Роги утворюються з кератину. Ця ж речовина формує нігті.

Справді існують аномалії – кератози, коли фіброзні розростання кератину виходять з шкіри, у тому числі на обличчі та голові, утворюючи роги.

Проте ріст зовнішнього потиличного виступу відбувається із зовсім іншої причини.

Череп людини розвивається до моменту, коли вона стає статевозрілою, і зовнішній потиличний виступ – не виняток.

Кістка – це жива тканина, і виступ поступово реагує на силу м'язів, які прикріплюються до нього.

Мова йде про нугальну зв'язку, яка проходить до середини хребта, і допомагає стабілізувати голову людини під час бігу. Це робить нас відмінними від шимпанзе і горил, які не мають анатомії шиї для бігу.

Також на виступ впливають гормональні процеси, фізичні вправи і повсякденна діяльність.

Чи може виникнути риса, подібна до зовнішнього потиличного виступу, з пози у якій молоді люди дивляться на свої мобільні телефони та інші пристрої?

На перший погляд це цілком правдоподібно.

Палеоантрополог Джон Хоукс, який проаналізував дослідження вчених із Університету Саншайн-Коуст, що у Австралії, на яке посилається Washington Post, вказує на недостатність його вибірки та на нерепрезентативність даних.

Також він зазначає, що дослідники аналізували лише рентгенівські знімки людей збоку на предмет викривлення їхніх ший і задньої частини черепа, а не бачили самих черепів.

"Вони, швидше за все, побачили потовщення ділянки верхньої нугальної лінії. Але це може не мати нічого спільного з тим, що антрополог може побачити на кістці взагалі. Це може бути ілюзія...

До теперішнього часу дослідження черепів наших предків не вказували на велику роль постави для формування виступу. Розглядалася, зокрема, така повторювана діяльність, як ткацтво та виробництво кошиків", – уточнює вчений.

Чому ж люди вважають, що гаджети здатні зробити те, що не вдалося ткацькому верстату?

На думку Хоукса, справа у вічному пошуку ідеї прихованих ефектів від телефонів, що підсилює моральну паніку за екраном.

"Залежно від того, кого ви запитаєте, вам розкажуть, що використання молодими людьми мобільних телефонів створює покоління девіантів, вбиває мистецтво розмови та призводить до залежності, – нагадує палеоантрополог.

А ще роги на черепах молодих людей? Це соковитий заголовок, але це не правда".

Вас також може зацікавити:

Хто такі "міленіали", і як навчати таких студентів

Чому міленіали вигорають? Як це може пояснити "дилема ув’язнених"

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні