Лікуємо 1 пацієнта чи 30? На закупівлю дорогих ліків проти гепатиту відреагував Центр громадського здоров’я

— 15 жовтня 2019, 16:21

Замовивши одну дорогу схему лікування, держава втрачає шанс пролікувати 30 пацієнтів іншими ефективними схемами.

Центр громадського здоров’я МОЗ відреагував на ситуацію з ліками проти гепатиту С, які в тому числі хотіла включити в закупівлі радниця міністра охорони здоров’я Ольга Голубовська. Нагадаємо, вона задекларувала гонорар від компанії-виробника цих ліків. Її позиція тут.

"Більше 57% коштів бюджету державних закупівель 2019 року витрачається на дорогі схеми: омбітасвір/парітапревір/ритонавір та дасабувір (3D-режим), який буде доступним лише для 710 хворих. За решту бюджету закуповуються ліки для 14 258 пацієнтів", - йдеться у заяві Центру.

Який препарат з номенклатури обирати для лікування хворих, обирають регіони.

І ці 57% коштів на 710 хворих - результат їхнього замовлення.

Тобто замовивши одну дорогу схему лікування, держава втрачає шанс пролікувати 30 пацієнтів іншими ефективними схемами.

Вірусний гепатит С — виліковне захворювання. За розрахунками національних та міжнародних експертів, в Україні понад 1,5 млн мають виявлений або недіагностований хронічний гепатит С.

Станом на 1 січня 2019 року під меднаглядом - 82 654 пацієнти з хронічним гепатитом С. Доступ до лікування є ефективним засобом попередження інфікування нових пацієнтів. Щоб виконати програму елімінації (знищення) вірусного гепатиту С, треба лікувати щонайменше 60 тисяч хворих щорічно, пояснює ЦГЗ.

Центр переконує, що в Україні є всі сучасні форми ліків для лікування хронічного гепатиту С з ефективністю 92-100% (повне одужання).

Оскільки вартість препаратів коливається від 2 300 до 81 400 гривень за курс лікування, одним із критичних завдань державної політики має стати оптимальне використання ресурсів.

Річ у тому, що за кошти держбюджету 2019 року лікування зможе отримати лише 18% пацієнтів з вірусним гепатитом С, або 5,4% від оціночної кількості хворих.

Центр вважає, що при плануванні закупівлі препаратів за кошти держбюджету 2020 року слід думати, як максимально розширити доступ до лікування для всіх хворих, адже обмеження доступу до лікування загрожує новими випадками інфікування, а проліковані пацієнти мають ризик повторного інфікування. Найпростіше це зробити, використовуючи якісні генеричні препарати.

А використання дорогих схем може бути лише за підтвердженої клінічної та економічної ефективності.

"Якщо обирати, кого лікувати: 30 хворих або 1, то вибір має бути на користь 30-ти.

Центр вважає спекулятивними заяви частини національних експертів про дискримінацію пацієнтів з нирковою недостатністю або неефективністю лікування у минулому".

У 2015–2017 роках до регіонів поставлено 919 курсів 3D-режиму, з них тільки 193 використано для пацієнтів з нирковою недостатністю.

За даними підрозділів охорони здоров'я обласних державних адміністрацій, всього на обліку перебуває 840 пацієнтів на гемодіалізі, які одночасно інфіковані вірусом гепатиту С (у 2019 році закуплено 710 курсів 3D-режиму).

Центр закликає членів Постійної робочої групи МОЗ з питань профільного супроводу закупівель до виваженого рішення.

Реклама:

Головне сьогодні