37°C – вже не нормальна температура тіла. Стверджують вчені

Ситнік Ольга — 9 січня 2020, 15:59

Нормальна температура ротової порожнини для дорослих в середньому нижча за канонічну 37°C, встановлену в 19 столітті.

Це встановили американські вчені Медичної школи Гарвардського університету. Їхнє дослідження опубліковано у журналі eLife Sciences.

37°C – вже не нормальна температура тіла. Фото Wavebreakmedia/Depositphotos

Середню "здорову" температуру тіла на рівні 37°C (точніше діапазон визначається медиками від 36,2 до 37,5°C) визначив німецький медик Карл Вундерліх у 1851 році.

Однак, сучасні вчені стверджують, що температура тіла людей знижується.

Автори дослідження з Гарварду узагальнили більше 677 тисяч даних про заміри температури тіла.

Досліджували три групи людей з різних історичних епох ­– медичні записи ветеранів Громадянської війни (1862-1930 роки), дані першого Національного дослідження здоров'я і харчування (1971-1975 роки), а також картотеку медичного центру Стенфордського університету (2007-2017 роки).

Цікаво, що у першій групі були лише чоловіки, а у другій та третій ­і жінки.

Розрахунки показали, що нормальна температура тіла знижувалася на 0,03°C за десятиліття.

Можна припустити, що це свідчить про помилки у вимірюваннях.

Однак таку можливість вчені виключають, оскільки зниження чітко простежується у когорті ветеранів армії Союзу громадянської війни.

Суттєвий і постійний зсув температури тіла дослідники пояснюють зміною швидкості обміну речовин, який стався за ці 157 років.

Вчені також цитують інше дослідження, яке провели у Великій Британії.

У більш ніж 35 000 британських пацієнтів, яким провели майже 250 000 вимірювань температури, було виявлено, що середня температура ротової порожнини становить 36,6°C.

Вчені ще не можуть відповісти на питання про те, чи залежить відмінність між середніми значеннями Вундерліха і сучасними середніми змінами від методу отримання температури (пахвовий від Вундерліха проти орального сьогодні), або від якості термометрів та їх калібрування.

Також потрібно врахувати, що Вундерліх отримав свої вимірювання в епоху, коли тривалість життя становила 38 років, а від нелікованих хронічних інфекцій, таких як туберкульоз, сифіліс та періодонтит, страждала значна частка населення.

Ці інфекційні захворювання та інші причини хронічного запалення цілком можуть вплинути на "нормальну" температуру тіла тієї епохи.

Вчені переконані, що розвиток гігієни та медицини, доступність харчування та побутового комфорту (зокрема, наявність стабільного опалення в будинках) привели до ослаблення хронічних запальних процесів, які були присутні у житті наших предків.

"Питання, чи змінюється середня температура тіла з часом, не є лише питанням простої цікавості, – зазначають автори дослідження.

Температура тіла людини – це чистий сурогат базової швидкості метаболізму, який пов'язаний як з тривалістю життя (більша швидкість метаболізму, коротший термін життя), так і з розміром тіла (менший обмін речовин, більша маса тіла).

Ми припускали, що різниці температур між показниками 19 століття та сьогоднішнього дня, є реальними і що зміна з часом дає важливі фізіологічні підказки до змін у здоров’ї та довговічності людини з часу промислової революції".

Вас також може зацікавити:

Висока температура та ГРВІ у дітей: головне – без паніки. ПОДКАСТ

10 ознак того, що у вас більш ніж застуда

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні