Побутові чистячі засоби можуть провокувати астму у дітей – науковці

— 17 лютого 2020, 18:19

Побутові чистячі засоби можуть провокувати астму у дітей, передає The Dialy Mail.

Британське дослідження, проведене за участю 2000 новонароджених, показало, що ті діти, чиї батьки найчастіше користувалися миючими засобами, засобами для прання та очищувачами поверхонь, з ймовірністю 37% мали діагноз астма у віці до трьох років.

Це відбувається через те, що чистячі хімічні речовини можуть пошкодити слизову оболонку дихальних шляхів у дітей й привести до запальної реакції.

Побутова хімія може провокувати астму в дітей. Фото Depositphotos

Ще в одному дослідженні канадських вчених з Університету Саймона Фрейзера в Ванкувері, взяли участь 2022 сім'ї.

Кожну родину, чиї діти були молодше чотирьох місяців, запитали, як часто вони використовували список з 26 продуктів, таких як відбілювач, миючі засоби й поліроль.

Дослідження виявило, що 90% сімей щоденно користуються рідиною для миття посуду.

Миючий засіб для посудомийної машини, очищувач поверхні, пральний порошок й засіб для чищення туалету використовувалися принаймні раз на тиждень більшістю сімей.

Дослідники відстежували дітей протягом трьох років, проводячи щорічні аналізи.

Команда визначила, що у чверті дітей, чиї сім'ї найчастіше вживали чистячі засоби, найбільше діагнозів "астма".

Віком до трьох років ці діти на 37% частіше мали діагноз астми й на 35% частіше мали повторювані хрипи в порівнянні з чвертю сімей з найменшим споживанням чистячих засобів.

Команда сказала, що найвищий ризик йде від засобів у вигляді спрею чи порошку.

У чверті дітей, чиї сім'ї найчастіше вживали чистячі засоби, найбільше діагнозів "астма". Depositphotos

"У нашому дослідженні розглядалися діти, які зазвичай проводять від 80 до 90% свого часу в приміщенні й особливо уразливі до дії хімічних речовин через легені та шкіру через більш високої частоти їх дихання й регулярного контакту з домашніми поверхнями", – розповів керівник дослідження професор Тім Такар.

Дослідниця Джеклін Паркс сказала, що батьки повинні читати етикетки на продуктах й вибирати ті, які не містять летких органічних сполук.

"Навіть продукти, марковані як "екологічно чисті" або "зелені", можуть містити шкідливі речовини", – каже Джеклін Паркс.

Вас також може зацікавити:

Бронхіальна астма у дітей та що про неї варто знати. Пояснює МОЗ

Бронхіальна астма: симптоми, групи ризику, профілактика

Астма може починатись ще до народження. Через брак мікробів

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні