Пацієнти просять включити їх у групу оцінки реформи Зеленського

Наталiя Бушковська — 24 лютого 2020, 15:38

Президент України Володимир Зеленський визначився з лікарями, які мають оцінювати стан медичної реформи.

Проте пацієнтські організації стверджують, що це лише ширма, за якою намагаються відтермінувати або навіть демонтувати реформу.

І пацієнти вимагають включити їх у Тимчасову робочу групу з питань реформування.

Про це пише Пацієнтська організація "Пацієнти України".

Фото: Syda_Productions/Depositphotos

За думкою пацієнтів, сигналом про відтермінування є наступне:

  • Робоча група складається лише з українських лікарів, які працюють і досягли успіху в існуючій системі охорони здоров’я. Ці люди, хоч і є високопрофесійними лікарями, але не всі вони можуть бути об’єктивними в своїх оцінках медичної реформи, яка має на меті змінити звичний корупційний устрій медицини в Україні.
  • Частина зі списку лікарів є одіозними та причетними до корупційних скандалів. Наприклад, всім відома Ольга Голубовська, яка працювала за часів Богатирьової та є фармлобісткою. Скандал з лобіюванням інтересів однієї з міжнародних фармкомпаній в стінах МОЗ.
  • До оцінки успіхів медичної реформи не запрошені пацієнтські організації. У першу чергу, реформу роблять для пацієнтів! Ми, як одна з найбільших пацієнтських спільнот пильно стежимо за перебігом реформи та знаємо про її слабкі та сильні сторони. Тож маємо експертизу та свою думку, яку ми хочемо донести до Президента.
  • До оцінки не залучили міжнародних експертів. Шлях реформування системи охорони здоров’я, який зараз проходить Україна, пройшло багато європейських країн (Польща, Естонія та ін). Такі організації як ВООЗ, Світовий банк та USAID мають експертизу реформування систем ОЗ. Почути їх експертний голос важливо для України.
  • На оцінку медичної реформи лікарям дали лише тиждень. За такий короткий термін просто фізично неможливо оцінити реформу, яка готувалась до імплементації чотири роки.

"Проаналізувавши ці факти пацієнтська спільнота дуже схвильована рішенням президента, адже зі сторони це виглядає, як зупинка медичної реформи.

Ми не один рік чекали на системні зміни в медицині. Ми більше не можемо за останні гроші купувати ліки, збирати на складні операції та вимушено збирати на хабарі "високоповажним" лікарям!", – йдеться у звернені.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.





Реклама:

Головне сьогодні