В умовах карантину: миємо руки, зміцнюємо імунітет ®

— 25 березня 2020, 09:00

79,8% українців вживають заходи профілактики вірусних захворювань, 74,8% споживають продукти, які зміцнюють імунну систему.

Такими є результати опитування дослідницької компанії Gradus Research.

Опитування виявило, що 93,7% респондентів частіше звичайного миють руки, 82,8% не відвідують людні місця, 63,8% дезінфікують руки, 60,5% не торкаються обличчя руками без попередньої обробки антисептиком.

Необхідність зміцнення імунітету для профілактики ГРВІ оцінили на 8,4 бали з 10.

На думку учасників опитування, сон найбільш ефективно допомагає поліпшити імунітет (78,5%). Також популярними імуностимулюючими заходами є споживання корисних продуктів та правильний режим харчування - 78,5% і 74,8% відповідно.

Найбільш корисними в період карантину вважаються продукти, які містять вітаміни А, В, С (91,4%), жирні кислоти Омега-3 або риб'ячий жир (63,5%), антиоксиданти (38,9%).

Для протистояння ГРВІ 81,0% доповнюють свій раціон лимонами, 75,8% роблять більший упор на імбир, 72,9% - цибулю, 67,1% - мед, 64% - кислі ягоди, 27,2% - рибу, 24,2% - морепродукти, 18% - червону ікру.

Лікарі такий вибір в харчуванні схвалюють.

Риба, морепродукти і ікра - джерела легкозасвоюваного білка, а результати багатьох досліджень показують, що харчування з низьким вмістом білків послаблює імунітет, тому зараз важливо щодня споживати корисні білкові продукти.

І хоч ці "дари моря" не можна назвати найдоступнішими в ціновому відношенні, їх не потрібно з'їдати багато за один раз - тут головне регулярність.

100 грамів риби, 150 грамів морепродуктів, 1 - 2 чайні ложки червоної ікри в день цілком можливо собі дозволити - в умовах, що склалися це цінна інвестиція в здоров'я.

Багато хто з нас добре знайомий з риб'ячим жиром з дитинства (мабуть, тому він отримав таку високу оцінку респондентів) - так, не дуже смачно, але вкрай корисно.

Риб'ячий жир містить цінні жирні кислоти Омега-3, які не синтезуються організмом і можуть потрапити в нього тільки з їжею.

Жирні кислоти страхують від ризику ішемічної хвороби серця, інсульту, інфаркту міокарда, збільшують опірність організму інфекціям, сприяють виробленню "гормону щастя" серотоніну і зменшують симптоми депресії.

Багато Омега-3 міститься також в куди більш приємній на смак червоній ікрі - двох бутербродів буде досить, щоб покрити добову потребу в жирних кислотах.

Це ідеальний продукт для "комплексної" підтримки організму в період бурхливої ​​пандемії коронавируса.

Лимон, імбир, часник, цибуля, мед, кислі ягоди є сильними природними імуномодуляторами.

Їх краще їсти в свіжому вигляді: часник і цибулю додавати в салати, імбир, лимон і мед - в чай.

З лимону, часнику та меду можна приготувати "зміцнюючу" суміш: все змішати в блендері, зберігати в холодильнику та з'їдати по 1 чайній ложці після їжі.

Дітям замість цього приготуйте краще теплий напій з лимоном або компот з ягід з додаванням меду.

Прислухайтеся до рекомендацій МОЗ, харчуйтеся правильно - та залишайтеся здоровими!

Реклама:

Головне сьогодні