Як правильно розморожувати м'ясо: 4 способи від експертів

Катерина Хорощак — 16 травня 2020, 11:00

Зберігання в морозильнику м'яса продовжує його термін придатності та допомагає зберегти смак і вміст поживних речовин.

Але як краще і найбільш безпечно розморозити м'ясо? Як щодо мікрохвильовій печі? Чи можна взагалі готувати заморожене?

HuffPost запитав про це в експертів.

Фото: Alexust/Depositphotos

Небезпека неправильного розморожування м'яса

За словами Карен Блейкслі, координаторки Центру швидкого реагування в Канзаському державному університеті, неправильне розморожування м'яса збільшує ризик хвороб харчового походження.

Тому не варто економити час на розморожуванні м’яса.

"Витративши кілька зайвих хвилин на планування, можна знизити ймовірність хвороб харчового походження і скоротити кількість харчових відходів", – каже Блейкслі.

За словами броматолога Кантха Шелке, найкраще швидко заморозити м'ясо до дуже низької температури в безпечній для заморожування упаковці, наприклад, в алюмінієвій фользі, пакетах для заморожування або герметичних контейнерах.

Якщо м’ясо залишити в магазинній упаковці, це може спричинити опік морозильної камери – стан, який виникає, коли заморожена їжа була пошкоджена в результаті дегідратації та окисленням через потрапляння повітря.

Зазвичай це спричинено тим, що їжа ненадійно загорнута в герметичну тару.

За даними Міністерства сільського господарства США, розморожувати м'ясо варто проводити повільно, щоб його температура ніколи не перевищувала приблизно 4-5°С – температуру, при якій бактерії починають активно розмножуватися.

Після розморожування м'яса зазвичай краще не заморожувати його знову, хіба що вже після приготування.

Ось чотири найбезпечніших способи розморожування м'яса.

В холодильнику

За словами Шелке, м'ясо і птицю ніколи не варто розморожувати при кімнатній температурі – зовнішня поверхня нагрівається швидше внутрішньої і сприяє росту бактерій.

За її словами, найбезпечніше місце для розморожування всіх видів м'яса – у холодильнику.

Покладіть пакет з м'ясом на тарілку, щоб зібрати рідину, і тримайте його в нижній частині холодильника.

"Необхідний час для розморожування в холодильнику залежить від кількості м'яса", – каже Блейксі.

Наприклад, якщо для пів кілограма яловичого фаршу потрібен день.

Для розморожування великих шматків м’яса може знадобитися і два-три дні.

За словами експертів, разморожений продукт можна безпечно зберігати в холодильнику до п'яти днів перед приготуванням, якщо тільки він не перебував при температурі, вищій 4-5°С.

Помістіть в холодну воду

Саме холодна, а не тепла або гаряча вода може швидко розморозити м'ясо.

Помістіть м'ясо в герметичний контейнер і занурте його в каструлю з холодною водою, міняючи воду кожні півгодини, або залиште під проточною холодною водою.

"Холодна вода подіє швидше", – каже Блейксі.

За її словами, для того, щоб розморозити пів кілограма яловичого фаршу, потрібна година, якщо два – від двох до трьох годин.

Опція розморожування в мікрохвильовій печі

Функція розморожування у вашій мікрохвильовій печі – це безпечний і швидкий спосіб, хоча є кілька застережень.

Експерти радять завжди спочатку переглянути інструкцію мікрохвильової печі.

"Це швидко, але розмороження відбувається нерівномірно. Часом частини м'яса можуть уже приготуватися або висохнути, в той час як решта продукту все ще розморожуватиметься", – пояснює Шелке.

Якщо ви розморозили м'ясо в мікрохвильовці, одразу приготуйте його.

Разом з нерівномірним нагріванням розмороження в мікрохвильовій печі також сприяє розмноженню бактерій.

У Міністерстві сільського господарства США рекомендують вийняти м'ясо з упаковки перед розморожуванням в мікрохвильовій печі і помістити його в безпечну для електроприладу тару.

Поки м’ясо розморожується, перевертайте його і подрібнюйте на менші шматки.

Приготуйте заморожене м’ясо

Хоча ви не можете отримати найніжніше м'ясо, коли готуєте його замороженим, але це безпечно.

Та час приготування збільшується приблизно на 50% в порівнянні зі свіжим або розмороженим м'ясом.

Також безпечно запекти заморожене м’ясо в духовці.

Проте в мультиварці або фритюрі експерти радять готувати тільки розморожене м’ясо.

Шовку рекомендує використовувати тільки розморожені м'ясо і птицю в мультиварці і каже, що слід уникати смаження у фритюрі або смаження великих шматків замороженого м'яса і птиці.

При приготуванні їжі використовуйте термометр для м'яса, щоб переконатися, що внутрішня температура досягає 63 °С для яловичини, свинини, телятини і баранини, 71 °С для м'ясного фаршу і 74 °С для всієї домашньої птиці.

Вас також може зацікавити:

20 продуктів, якими можна замінити м'ясо

Червоне м'ясо, ковбаса, сосиски: користь чи шкода? Пояснює біолог

8 правил поведінки з сирим м'ясом

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні