Як правильно розморожувати м'ясо: 4 способи від експертів

Катерина Хорощак — 16 травня 2020, 11:00

Зберігання в морозильнику м'яса продовжує його термін придатності та допомагає зберегти смак і вміст поживних речовин.

Але як краще і найбільш безпечно розморозити м'ясо? Як щодо мікрохвильовій печі? Чи можна взагалі готувати заморожене?

HuffPost запитав про це в експертів.

Фото: Alexust/Depositphotos

Небезпека неправильного розморожування м'яса

За словами Карен Блейкслі, координаторки Центру швидкого реагування в Канзаському державному університеті, неправильне розморожування м'яса збільшує ризик хвороб харчового походження.

Тому не варто економити час на розморожуванні м’яса.

РЕКЛАМА:

"Витративши кілька зайвих хвилин на планування, можна знизити ймовірність хвороб харчового походження і скоротити кількість харчових відходів", – каже Блейкслі.

За словами броматолога Кантха Шелке, найкраще швидко заморозити м'ясо до дуже низької температури в безпечній для заморожування упаковці, наприклад, в алюмінієвій фользі, пакетах для заморожування або герметичних контейнерах.

Якщо м’ясо залишити в магазинній упаковці, це може спричинити опік морозильної камери – стан, який виникає, коли заморожена їжа була пошкоджена в результаті дегідратації та окисленням через потрапляння повітря.

Зазвичай це спричинено тим, що їжа ненадійно загорнута в герметичну тару.

За даними Міністерства сільського господарства США, розморожувати м'ясо варто проводити повільно, щоб його температура ніколи не перевищувала приблизно 4-5°С – температуру, при якій бактерії починають активно розмножуватися.

Після розморожування м'яса зазвичай краще не заморожувати його знову, хіба що вже після приготування.

Ось чотири найбезпечніших способи розморожування м'яса.

В холодильнику

За словами Шелке, м'ясо і птицю ніколи не варто розморожувати при кімнатній температурі – зовнішня поверхня нагрівається швидше внутрішньої і сприяє росту бактерій.

За її словами, найбезпечніше місце для розморожування всіх видів м'яса – у холодильнику.

Покладіть пакет з м'ясом на тарілку, щоб зібрати рідину, і тримайте його в нижній частині холодильника.

"Необхідний час для розморожування в холодильнику залежить від кількості м'яса", – каже Блейксі.

Наприклад, якщо для пів кілограма яловичого фаршу потрібен день.

Для розморожування великих шматків м’яса може знадобитися і два-три дні.

За словами експертів, разморожений продукт можна безпечно зберігати в холодильнику до п'яти днів перед приготуванням, якщо тільки він не перебував при температурі, вищій 4-5°С.

Помістіть в холодну воду

Саме холодна, а не тепла або гаряча вода може швидко розморозити м'ясо.

Помістіть м'ясо в герметичний контейнер і занурте його в каструлю з холодною водою, міняючи воду кожні півгодини, або залиште під проточною холодною водою.

"Холодна вода подіє швидше", – каже Блейксі.

За її словами, для того, щоб розморозити пів кілограма яловичого фаршу, потрібна година, якщо два – від двох до трьох годин.

Опція розморожування в мікрохвильовій печі

Функція розморожування у вашій мікрохвильовій печі – це безпечний і швидкий спосіб, хоча є кілька застережень.

Експерти радять завжди спочатку переглянути інструкцію мікрохвильової печі.

"Це швидко, але розмороження відбувається нерівномірно. Часом частини м'яса можуть уже приготуватися або висохнути, в той час як решта продукту все ще розморожуватиметься", – пояснює Шелке.

Якщо ви розморозили м'ясо в мікрохвильовці, одразу приготуйте його.

Разом з нерівномірним нагріванням розмороження в мікрохвильовій печі також сприяє розмноженню бактерій.

У Міністерстві сільського господарства США рекомендують вийняти м'ясо з упаковки перед розморожуванням в мікрохвильовій печі і помістити його в безпечну для електроприладу тару.

Поки м’ясо розморожується, перевертайте його і подрібнюйте на менші шматки.

Приготуйте заморожене м’ясо

Хоча ви не можете отримати найніжніше м'ясо, коли готуєте його замороженим, але це безпечно.

Та час приготування збільшується приблизно на 50% в порівнянні зі свіжим або розмороженим м'ясом.

Також безпечно запекти заморожене м’ясо в духовці.

Проте в мультиварці або фритюрі експерти радять готувати тільки розморожене м’ясо.

Шовку рекомендує використовувати тільки розморожені м'ясо і птицю в мультиварці і каже, що слід уникати смаження у фритюрі або смаження великих шматків замороженого м'яса і птиці.

При приготуванні їжі використовуйте термометр для м'яса, щоб переконатися, що внутрішня температура досягає 63 °С для яловичини, свинини, телятини і баранини, 71 °С для м'ясного фаршу і 74 °С для всієї домашньої птиці.

Вас також може зацікавити:

20 продуктів, якими можна замінити м'ясо

Червоне м'ясо, ковбаса, сосиски: користь чи шкода? Пояснює біолог

8 правил поведінки з сирим м'ясом

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні