Що таке блукаючий нерв і як його стимулювати, щоб подолати біль та стрес

Дарія Поперечна — 22 травня 2020, 15:58

Блукаючий нерв – це таємнича нервова мережа, яка втамовує біль, стрес і може перемогти хворобу, пише журналіст Маркхем Хайд у Medium.

Насправді, це один з черепних нервів, які розтягуються від мозку по тілу як складна мережа коренів.

Ці нервові мережі діють як лінії зв'язку між мозком і багатьма органами та системами організму.

На думку дослідників, його стимуляція може впливати на різноманітні процеси в та навіть послабити симптоми захворювань.


На що впливає блукаючий нерв?

Експерти пов'язують його активність зі змінами симптомів у людей з мігренню, захворюваннями кишечника, депресією, епілепсією, артритом і багатьма іншими поширеними хворобами.

Тіффані Філд, доктор філософії, директор Приклалного науково-дослідницького інституту при Медичному університеті Маямі каже, що розгалуження блукаючого нерва пов'язані з лицем та голосом.

Блукаючий нерв може допомогти побороти біль і стрес. Фото SergeyNivens/Depositphotos

"Ми знаємо, що люди з депресією мають низьку блукаючу активність, і це пов'язано з меншою інтонацією і менш активними виразами обличчя", - пояснює вона.

Окрема гілка блукаючого нерва пов'язана із шлунково-кишковим трактом.

Інші гілки блукаючого нерва пов'язані з серцем, легенями та імунною системою.

Крім того, нерв є регулятором парасимпатичної нервової системи, яка допомагає контролювати розслабляючі реакції організму.

Функцій блукаючого нерву

Блукаючий нерв виконує функції двох типів – сенсорні та рухові, пише Healthline.

До сенсорних функцій відноситься:

  • надання інформації про соматичні відчуття шкіри за вухом, зовнішньої частини слухового проходу і певних частин горла;
  • надання інформації про внутрішні відчуття гортані, стравоходу, легенів, трахеї, серця і більшої частини травного тракту;
  • відіграє невелику роль у відчутті смаку біля кореня язика;

Рухові функції нерву:

  • стимулювання м'язів в горлі, гортані і м'якому піднебінні;
  • стимулювання м'язів в серця;
  • стимулювання мимовільних скорочень в травному тракті, включаючи стравохід, шлунок і більшу частину кишечника, які дозволяють їжі переміщатися по тракту;

Навіщо стимулювати блукаючий нерв?

Активація або деактивація блукаючого нерва пов'язана з припливом і відпливом гормонів, таких як кортизол і грелін.

Стівен Зільберштейн, доктор медичних наук, професор неврології і директор Центру головного болю в лікарні Університету Томаса Джефферсона каже, що підвищена активність блукаючого нерва уповільнює частоту серцевих скорочень, а також бореться із запаленнями.

Існують також докази того, що активація блукаючого нерва за допомогою електронної стимуляції може принести цілий ряд переваг для здоров'я.

Блукаючий нерв. Фото Axel_Kock/Depositphotos

Стимуляція блукаючого нерва – це медична процедура, яка використовується для лікування різних станів. Це можна зробити вручну або за допомогою електричних імпульсів, пише

"В залежності від частоти стимуляції ми знаємо, що вона може зупинити напад астми або епілептичний припадок, а також мігрень або кластерний головний біль", – зазначає професор Зільберштейн.

Дослідження показують, що стимуляція блукаючого нерва може допомогти вилікувати або послабити симптоми будь-якого поширеного захворювання, яке посилюється стресом або запаленням.

За словами Зільберштейна, лікарі вивчають використання стимуляції блукаючого нерва для широкого спектру захворювань і розладів, включаючи хвороби розуму.

Стимуляція блукаючого нерва може також поліпшити пам'ять або допомогти людям з синдромом дефіциту уваги і гіперактивності.

Раніше Управління продовольства і медикаментів США (FDA) cхвалило стимуляцію блукаючого нерву для боротьби із епілепсією та депресією, повідомляє Medical News Today.

Стосовно епілепсії, стимулювання нерву почали практикувати 1997 році. Процедура передбачає хірургічне втручання – встановленні невеликого електричного пристрою в грудну клітку.

Зазначається, що при такій стимуляції можливі побічні ефекти: хрипота або зміни в голосі, біль у горлі, кашель, вповільненя серцевого ритму, дискомфорт у шлунку або нудота.

У 2005 році FDA схвалило використання стимуляції блукаючого нерва для лікування депресії.

Також було виявлено, що така процедура може допомогти при: біополярному розладі, тривожних розладах та хворобі Альцгеймера.

Як стимулювати блукаючий нерв?

Раніше для стимуляції був потрібний хірургічний імплантат в грудній клітці, який передавав електричні імпульси безпосередньо в блукаючий нерв.

За словами Тіффані Філд, окрім електронної стимуляції існують інші способи стимулювати нерв без додаткових пристроїв та імплантів.

Блукаючий нерв можна стимулювати за допомогою йоги та медитації. Фото digiart/Depositphotos

Наприклад, стимуляції сприяє заняття йогою та медитацією.

Її дослідження показало, що ці та інші пов'язані види діяльності збільшують активність блукаючого нерва через рецептори тиску, приховані під поверхнею шкіри по всьому тілу.

"У минулому ми проводили дослідження, які показали, що у пацієнтів з мігренню порушена активність блукаючого нерва.

Ми намагались виправити це, займаючись йогою і медитацією глибокого дихання, і виявили, що ці речі дозволяють нам активувати блукаючий нерв", – зазначає Стівен Зільберштейн.

Вас також може зацікавити:

Захворювання нирок: як їх уникнути: що їсти, скільки і чого пити, та до чого тут спорт

20 фактів про фізичні навантаження та ваше серце, які варто знати

Чому "корвалол-валідол" не врятує від серцевого нападу. Пояснює Супрун

Нервові клітини відновлюються. Супрун розповіла, як врятуватися від стресу

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні