Генерики стануть доступнішими для українців. Рада ухвалила відповідний закон

Катерина Хорощак — 2 червня 2020, 15:47

Верховна Рада України ухвалила проєкт закону № 2429 "Про внесення змін до деяких законів України щодо ліквідації штучних бюрократичних бар’єрів та корупціогенних чинників у сфері охорони здоров’я".

Рішення підтримали 332 народних депутати.

"Завдяки запропонованим нами змінам до законодавства значна кількість медичних препаратів може стати більш доступними для українців, адже законопроєкт сприяє інвестиціям у фармацевтичну галузь та розвитку фармацевтичного виробництва на території України", - пояснює закон голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Фото: alexraths/Depositphotos

Що таке генеричний препарат?

Це легальний аналог оригінального лікарського засобу, що виходить на ринок щойно у винахідника закінчується термін дії патенту.

В Україні фармкомпаніям дозволяють працювати над генериком лише тоді, коли термін дії патенту на оригінал закінчився.

Навіть компоненти для виготовлення ліків вітчизняна фарма не має права завозити раніше.

За словами Радуцького, закон передбачає:

Запровадження в законодавство "положення Болар", що дозволить українським фармзаводам прискорити і розширити виробництво генериків.

В результаті, українці отримають не лише сучасні та ефективні, а й значно доступніші ліки, дешевші за імпортні аналоги.

Прибираються надмірні регуляції щодо ввезення в Україну фармацевтичних субстанцій, які використовуються для виробництва ліків.

Законопроект усуває бюрократичні бар’єри на шляху розвитку системи служб крові.

Також передбачений посилений захист пацієнтів щодо забезпечення компонентами та препаратами крові, а також сприяння виробництву їх на території України.

Пропонується дозволити завозити в Україну незареєстровані лікарські засоби для українських військовослужбовців, які направляються для проведення миротворчих операцій в країни з неблагополучною епідситуацією.

Йдеться про вакцини від специфічних хвороб, які не реєструються в Україні.

"Ми хочемо максимально стимулювати інвестиції у виробництво власних українських препаратів, що довели свою ефективність у лікуванні інфекційних захворювань.

В першу чергу – імуноглобуліну. Це чи не єдиний препарат, ефективність якого при вірусних захворюваннях не викликає суперечок у світової медичної спільноти. Він є невід’ємною частиною міжнародних протоколів лікування", розповів Радуцький.

За його словами, українські виробники вже отримали дозвіл на клінічні випробування імуноглобуліну.

Його виготовлятимуть із плазми крови донорів, що перехворіли на COVID-19 і мають відповідні антитіла.

Поява цього препарату матиме величезне значення у боротьбі з пандемією.

Вас також може зацікавити:

Безпека країни в ліках та чому варто підтримати їхнє виробництво в Україні

"Дайте щось дешевше": чи ризикуєте ви здоров'ям, купуючи такі ліки

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні