Е-сигарети під час вагітності збільшують ризик гіперактивності у дитини. Дослідження

Софія Кочмар-Тимошенко  — 23 вересня 2020, 14:23

Електронні сигарети прийнято вживати як один із методів відмови від куріння.

Вони не надто збільшують шанси кинути, але навіть можуть зашкодити, якщо це робитимуть вагітні.

Вплив ароматизованих хімічних речовин електронної сигарети в утробі матері призводить до гіперактивного потомства, тоді як сигарети з нікотином спричиняють ще більш різкі зміни у сірій речовині зростаючого плоду, попереджають вчені.

Професор Матілакат Віджаян з Університету Калгарі зазначає: "Ароматизовані Vape притупляють сенсорне сприйняття та викликають гіперактивність у розвитку ембріону".

Натомість куріння звичайних сигарет під час вагітності може розвинути у дитини синдром гіперактивності разом з дефіцитом уваги, а також аутизмом у дітей.

Останні результати, опубліковані в журналі Biology Letters, припускають, що вейпінг також може спричинити неврологічні захворювання.

Експерименти на рибах даніо показують, що куріння вейпів може шкодити структурі мозку дитини, який лише розвивається. Розвиток ембріону на диво дуже схожий на розвиток скромної морської істоти.

Димові токсини можуть переходити до плода і впливати на хімію мозку, пояснив професор Віджаян.

Димові токсини можуть переходити до плода і впливати на нього.
Фото diego_cervo/Depositphotos

"Наші результати показують, що ароматизатори можуть впливати на внутрішньоутробний розвиток мозку", уточнює Матілакат Віджаян.

Його команда з Університету Калгарі, Канада, використовувала техніку, яка називається ПМР (фотомоторна реакція). Це змушує зародки даніо рухатися під світлом.

Досліди показали, що вплив на матір під час вагітності змінив поведінку дітей і притупив чуттєве сприйняття.

"Ми перевірили ефекти ароматизованої блакитної малини та кориці та ароматизованих рідин Vape з нікотином та без нього, – розповідає професор.

Незважаючи на те, що не ароматизовані вейпи не мали впливу, ароматизовані вейпи навіть без нікотину спричинили глибокі поведінкові зміни, подібні до того, який залишає по собі нікотин.

Ароматизовані вейпи з нікотином спричинили ще більше поведінкових змін".

Люди частіше користуються вейпами під час вагітності, частково через те, що існує уявлення, ніби вони безпечніші за звичайний тютюн.

Торік Королівський Коледж акушерок порадив вагітним жінкам використовувати їх, щоби кинути палити.

Але професор Віджаян підкреслює, що інформація про вплив на здоров'я ненароджених дітей обмежена.

Він зауважив: "На ринку представлено понад 7 тисяч електронних сигарет, кожна з них має унікальні хімічні речовини у кінцевому аерозолі, охарактеризувати їх потенційну нейротоксичність буде важким завданням".

Жодні сигарети під час вагітності небажані. Фото Elnur_/Depositphotos

Вивчення вагітності у даніо ідеальний для такого аналізу, оскільки процес набагато швидший - і за ним можна спостерігати, як він розгортається.

Через день після запліднення яйцеклітина жінки розділяється на дві і через дев'ять місяців народжується дитина.

У даніо розкол відбувається через 15 хвилин. Через 24 години ембріон стає впізнаваним організмом із биттям серця та циркулюючої клітини крові.

Швидкість не єдина перевага. У перші дні життя ембріон прозорий. Можна спостерігати за розвитком у реальному часі під мікроскопом.

Вас також може зацікавити:

В Україні більше 13% жінок, які палять, стали курцями е-сигарет. Дослідження

Чи може вбити крапля нікотину? Яка шкода насправді причаїлася в сигареті

Недопалки шкідливі не менше за сигарети – дослідження

У ВООЗ визначилися, чи шкідливі електронні сигарети

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні