Недопалки шкідливі не менше за сигарети – дослідження

Миронова Наталія — 4 лютого 2020, 15:08

Погашені сигаретні недопалки викидають в повітря 14% від кількості нікотину, який виробляється під час куріння сигарети, особливо протягом перших 24 годин.

Згідно з дослідженням Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA), кількість шкідливих викидів починає зменшуватися тільки через 5 днів після того, як сигарету викурили й загасили.

Сигарети шкідливі навіть після того, як їх загасили. Фото Depositphotos

Щоб виміряти викиди в атмосферу від недопалку, інженер-еколог Дастін Поппендік з Національного інституту стандартів і технологій США (NIST) та його команда помістили нещодавно погашені сигарети в камеру з нержавіючої сталі.

Звичайно, вони не курили все це самі.

Замість цього команда створила машину, що дозволяє робити шість затяжок на одну сигарету, імітуючи поведінку реальних людей.

Науковці прослідкували, як недопалок викидує хімічні речовини в повітря. Фото Depositphotos

Команда виміряла вісім хімічних речовин, які зазвичай виділяються сигаретами, чотири з яких FDA вважає особливо шкідливими, чи потенційно небезпечними.

Команда також звернула увагу на тріацетин – речовину, що не відноситься до числа небезпечних, але поширену у сигаретних фільтрах.

На її прикладі дослідники дивились, яким чином руйнуються інші хімічні речовини.

Під час дослідження використовували 2100 сигарет відомої марки, тобто результати можуть відрізнятися в залежності від виробника тютюнових виробів.

Команда прийшла до висновку, що інтенсивність виділення шкідливих річовин варіюється від того, де сигарету утилізували, або наскільки висока температура навколо.

Наприклад, коли в кімнаті тепло, погашені сигарети виділяють хімічні речовини з більшою швидкістю.

А якщо недопалок викинули в приміщенні, або авто, там також буде виділятися велика частка шкідливих речовин.

"Частку нікотину, що викидається з погашеної сигарети за п'ять днів, можна порівняти з часткою нікотину, що виділяється з тліючої цигарки, особливо при більш високих температурах", - розповідають автори.

Іншими словами, залишати попільничку з недопалками на кілька днів поспіль, особливо в спеку – погана ідея.

"Ви можете подумати, що якщо ніколи не палите у своїй машині, в присутності дітей, ви захищаєте їх.

Але якщо у вашій гарячій машині попільничка повна недопалків, вони так само впливають на здоров'я дітей", – каже Поппендік.

Повна попільничка в авто – погана ідея. Фото Depositphotos

Станом на 2020 рік, щорічно в світі виробляється більше 5 трильйонів недопалків, та багато з них не повністю знищуються або викидаються належним чином, що також призводить до забруднення грунту, оскільки недопалки не розкладаються.

Вас також може зацікавити:

Українці й цигарки: що стається з органами та здоров’ям, як кинути палити і що їсти курцям

В Україні найдешевші цигарки у світі після Нігерії. ІНФОГРАФІКА

В Європі можуть запровадить пожежобезпечні цигарки

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні