США схвалили лікування COVID-19 першим препаратом на основі антитіл

Софія Кочмар-Тимошенко  — 10 листопада 2020, 16:59

Управління санітарного нагляду за якістю продуктів та медикаментів США дозволило використання експериментального препарату від компанії Eli Lilly.

Він містить плазму з крові людей, що пережили COVID-19.

Його застосовуватимуть для людей старше 12 років із легким або середнім ступенем COVID-19, які не потребують госпіталізації, повідомляє AP.

Подібним чином лікували президента США Дональда Трампа після зараження вірусом.

Перші результати свідчать про те, що препарат, який називається Bamlanivimab може допомогти швидше звільнити організм від коронавірусу і, можливо, скоротити госпіталізацію у людей із легким та середнім ступенем COVID-19.

Препарат повинен очищати організм від вірусу. Фото AP

Дослідження цього препарату серед госпіталізованих пацієнтів було припинено, коли незалежні спостерігачі побачили, що препарат, здається, не допомагає в цій ситуації.

Жодне масштабне дослідження ще не показало, що це ефективніше, ніж звичайний догляд, і терапія все ще проходить додаткове тестування, щоб встановити її безпеку та ефективність.

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) дозволило препарат Eli Lilly "для екстреного використання".

У звичайні часи FDA вимагає "суттєвих доказів", щоб показати, що лікарський засіб є безпечним та ефективним, як правило, за допомогою одного або декількох великих, суворо контрольованих досліджень пацієнтів.

Якими препаратами лікують COVID-19 в Україні: аналізуємо оновлений український протокол

Але під час надзвичайних ситуацій із охороною здоров’я агентство може знизити ці стандарти і вимагати лише того, щоб потенційні переваги експериментального лікування перевищували його ризики.

Наразі лише один препарат "Ремдесивір" має повне схвалення FDA для лікування COVID-19.

Урядові рекомендації щодо лікування також використовують "Дексаметазон" та інші стероїди для деяких важкохворих госпіталізованих пацієнтів.

Експерти стверджують, що ці препарати можуть служити терапевтичним мостом для боротьби з вірусом, поки вакцини не стануть широко доступними.

Вас також може зацікавити:

COVID-19: якими препаратами нас будуть лікувати? Аналізуємо українській протокол

Степанов пояснив, чому в Україні не лікують хворих на COVID-19 плазмою крові тих, хто одужав

COVID-19 в Україні: перспективи лікування та вакцинування

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні