На ВІЛ і гепатити можна безкоштовно протестуватися. Де і коли

Софія Кочмар-Тимошенко  — 26 листопада 2020, 15:29

В Україні створили карту усіх лікувальних центрів, де можна безкоштовно пройти тестування на ВІЛ/СНІД та вірус гепатиту С.

Мапу, де в режимі реального часу можна відстежити, яка лікарня може провести тестування, створили Центр громадського здоров'я та БО "100% Життя".

У цих медичних закладах можна пройти безкоштовне тестування на ВІЛ та гепатит.

Ще один варіант пройти тестування замовити оральний тест на ВІЛ додому.

На сайті prozdorovia.in.ua можна скористатися опцією "Хочу обстежитись". Сайт запропонує користувачу пройти анкетування, аби дізнатись про власні ризики інфікування на ВІЛ, та замовити тест додому або ж допоможе знайти найближчий пункт тестування у своєму місті.

Запитайте у свого сімейного лікаря про тестування Фото: depositphotos

З 23 по 29 листопада Україна долучається до першого Міжнародного тижня тестування. Він започаткований Coalition PLUS міжнародною мережею боротьби зі СНІДом та вірусними гепатитами.

Міжнародний тиждень тестування призначений підвищити обізнаність населення про важливість тестування, адже це перший крок для перемоги над епідеміями.

Варто пам’ятати, що гепатит виліковний у більш ніж 90% випадків. Головне вчасно його діагностувати і розпочати лікування.

В Україні ефективні лікарські засоби для лікування від вірусного гепатиту C закуповують коштом державного бюджету.

Люди з ВІЛ, які приймають антиретровірусну терапію, живуть довгим повноцінним життям. Лікування проти ВІЛ є пожиттєвим – воно безкоштовне для пацієнтів і гарантується державою.

"Як людина, яка поборола гепатит та контролює перебіг ВІЛ, маю сказати, що знати про захворювання це мати карту, як його подолати, говорить Дмитро Шерембей, голова БО "100% Життя".

Вчасне тестування життєво важливе для початку лікування та зупинення передачі захворювання.

На відміну від нового виклику пандемії COVID-19, людство вже навчилось протистояти епідеміям гепатиту та ВІЛ. Ми не маємо нехтувати можливістю захистити самих себе. Вчасна діагностика рятує життя".

Вас також може зацікавити:

"Чистка карми" брудними ганчірками, або Чого не варто везти в інтернати

Навіщо бізнесу благодійність: користь та ризики

Чим відрізняється благодійність в Україні та за кордоном

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні