ВООЗ платитиме за серйозні наслідки від побічних ефектів вакцин проти COVID-19

Катерина Хорощак — 23 лютого 2021, 13:59

Всесвітня організація охорони здоров'я планує видавати компенсації за наслідки, пов’язані із рідкісними серйозними побічними ефектами від вакцин проти COVID-19 в рамках механізму COVAX.

Йдеться про план безвідмовної системи компенсації при нещасних випадках (no-fault compensation plan), який ВООЗ узгодила через заяви про серйозні побічні ефекти у людей в 92 бідних країнах, що отримували вакцину через COVAX.

Це перший і єдиний глобальний механізм компенсації травматизму, що спричинений вакцинацією, йдеться у заяві ВООЗ.

Довідка: COVAX – механізм глобального доступу до вакцин COVID-19, заснований ВООЗ.

Фото: Syda_Productions/Depositphotos

"Всі вакцини, які закуповуються або поширюються через COVAX, отримують схвалення регулюючих органів або дозвіл на використання в надзвичайних ситуаціях, щоб підтвердити їхню безпеку і ефективність.

Але, як і всі ліки, навіть вакцини, схвалені для загального застосування, в рідкісних випадках можуть викликати серйозні побічні реакції", – зазначають у ВООЗ.

Компенсація має бути одноразовою і буде доступною для близько 92 країн з низьким та нижче середнього рівнями доходу. У цей список входить й Україна.

За повідомленням ВООЗ, заявки на компенсацію можна буде подавати через портал www.covaxclaims.com, який має запрацювати з 31 березня 2021 року.

Люди зможуть подати заявку на компенсацію в рамках програми після запуску порталу, навіть якщо вони отримали вакцину від COVAX до 31 березня 2021 року.

Право на отримання допомоги буде доступним до 30 червня 2022 року.

Водночас у ВООЗ не повідомили детальних критеріїв щодо того, хто саме може подавати заявку на компенсацію та про які саме рідкісні побічні ефекти та наслідки йдеться.

Схема компенсації "без провини" (no-fault compensation plan) – це схема, в якій нещасні випадки і травми вважаються неминучими, і потерпілим компенсують пов'язані з цими наслідками витрати – без необхідності залучення судів і доказів відповідальності іншої сторони за завдані збитки.

Країни, що самостійно фінансують закупівлі вакцини проти COVID-19, також планують свої власні програми компенсації, зазначають у ВООЗ.

Вас також може зацікавити:

22 млн вакцинованих від COVID-19 в США: перші висновки зі щеплень та найчастіші побічні ефекти

Списки сформовані по прізвищах: нові деталі вакцинації від COVID-19 в Україні

Щеплювати від COVID-19 точно будуть, питання – коли, кого і чим. УП пояснює все про вакцинацію в Україні

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні