Ознаки та симптоми вагітності по тижнях. Список

Катерина Хорощак — 10 травня 2021, 10:30

Протягом вагітності ваше тіло зазнає найрізноманітніших змін – від болю в грудях в першому триместрі до болю в спині в третьому.

Ось список симптомів вагітності по тижнях від видання Parents.

Так ви краще знатимете, чого очікувати під час виношування дитини.

1 тиждень

Технічно ви ще не вагітні, оскільки лікарі розраховують дату пологів з першого дня останньої менструації.

Ви можете відчувати типові симптоми менструації: кровотечу, спазми, біль у грудях, перепади настрою тощо.

2 тиждень

Овуляція відбувається на другому тижні. Ваш яєчник випускає зрілу яйцеклітину, яка потрапляє в маткову трубу, де очікує запліднення спермою.

Симптоми овуляції включають гострий біль в нижній частині живота, болі в грудях, слизові виділення, що нагадують яєчний білок, і підвищення базальної температури тіла.

3 тиждень

Протягом третього тижня запліднена яйцеклітина закріплюється у слизовій оболонці матки.

Деякі жінки відчувають легкі спазми в животі або помічають легкі кров'янисті виділення.

Зателефонуйте своєму лікарю, якщо у вас сильна кровотеча або сильний біль; це може вказувати на позаматкову вагітність, коли ембріон імплантується поза маткою.

Фото: AllaSerebrina/Depositphotos

4 тиждень

Чутливість грудей – одна з найбільш ранніх ознак вагітності.

У деяких жінок також спостерігається загострення нюху або смаку, стомлюваність, запор, здуття живота і перепади настрою. Але не хвилюйтеся, якщо у вас взагалі немає симптомів вагітності; може знадобитися кілька додаткових тижнів, щоб вони з'явилися.

5 тиждень

Перепади настрою, викликані гормонами, добряче проявляються на п'ятому тижні. Ваші емоції з щасливих змінюються на депресивні без конкретної причини.

Інші ранні симптоми вагітності, як-от втома і чутливість грудей, ймовірно, теж можуть залишитися.

6 тиждень

Для деяких жінок у шостий тиждень з’являється ранкове нездужання, яке може тривати до другого триместру. Загострений нюх може ще більше погіршити нудоту.

7 тиждень

Часте сечовипускання – ще один ранній симптом вагітності. Воно спричинене декількома факторами: гормоном вагітності ХГЧ, зростаючою маткою, що стискає сечовий міхур, і нирками, які посилено працюють.

8 тиждень

Симптоми вашої вагітності, ймовірно, проявилися в повну силу: нудота, болючість грудей, втома, часте сечовипускання, перепади настрою, здуття живота тощо.

Серед інших симптомів – надлишок слини в роті, який іноді триває до кінця першого триместру. Деякі жінки також відчувають головний біль через гормональні сплески в поєднанні зі стресом і зневодненням.

9 тиждень

Вагітність впливає на вашу травну систему. Багато жінок страждають запорами, надлишковими газами і нудотою. Не хвилюйтеся – багато з цих симптомів проходять після першого триместру.

10 тиждень

У деяких жінок проявляється "сіяння" в першому триместрі, коли зміна рівня гормонів призводить до того, що шкірні залози на обличчі виділяють більше сала, і шкіра стає блискучішою.

Водночас інші вагітні в цей період страждають від прищів, які теж з’явилися через коливання рівня гормонів. Ви також помітите, що ваші груди – і живіт – стають більшими.

11 тиждень

Ваше дитя, яке росте і розвивається, може викликати болі і спазми в животі. А виділення з піхви можуть сигналізувати про те, що ваше тіло намагається позбутися бактерій.

12 тиждень

Чи знаєте ви, що під час вагітності об'єм крові збільшується приблизно на 50%? Один з побічних ефектів – видимі вени на шкірі, які особливо помітні у світлошкірих жінок.

13 тиждень

У міру того, як ви наближаєтеся до кінця першого триместру, багато симптомів вагітності "затихають".

Однак ви можете відчувати запаморочення протягом дня через гормональні зрушення та зниження тиску. Допомогти вам можуть глибокі вдихи.

14 тиждень

Багато жінок повідомляють про збільшення апетиту, відновлення енергії і підвищений статевий потяг протягом наступних кількох тижнів.

15 тиждень

Другий триместр супроводжується кількома дивними симптомами.

Ви можете відчути закладеність носа через збільшення кількості крові в слизових оболонках, судоми ніг і чутливість ясен.

Оскільки гормон релаксин послаблює ваші зв'язки, ви також можете відчувати себе незграбно на цьому етапі вагітності.

Фото: Milkos/Depositphotos

16 тиждень

У вас може потемніти шкіра навколо сосків, внутрішньої поверхні стегон, пахв і пупка. Іноді темніють щоки і ніс – особливо якщо у вас більш темний колір обличчя.

17 тиждень

Болі в спині неминучі – можете ще раз подякувати гормонам. Також ви можете стати більш забудькуватою. А ще приблизно з 16- 25 тижня багато майбутніх мам починають відчувати, як їхня дитина починає рухатися, так що будьте напоготові!

18 тиждень

Тепер ваш живіт, безсумнівно, виглядає вагітним, а груди збільшились.

Ви починаєте регулярно набирати вагу – зазвичай приблизно 0,5 кг на тиждень. Через це у вас можуть з'явитися розтяжки.

19 тиждень

У другому триместрі у деяких жінок з’являється печія, оскільки гормони вагітності розслаблюють м'язи нижнього стравохідного сфінктера.

Намагайтеся їсти невеликими порціями, залишатися у вертикальному положенні після їжі і уникати чого-небудь кислого, жирного або гострого.

Також може з’явитися запор, коли дитина притискається до вашого кишечника.

20 тиждень

Тепер ваш малюк вже затіяти у вашому тілі бурю! Ви відчуватимете удари в животі. Також у цей час часто з’являються судоми в ногах, проблеми зі сном, сухість очей, варикозне розширення вен та набрякають руки і ноги.

21 тиждень

Якщо ви вже відчували біль в круглих зв'язках матки, то у цей час він має тенденцію посилюватися через ріст дитини.

У вас може з’явитися біль в стегнах, паху і животі. Матка також може тиснути на легені, спричиняючи утруднене дихання.

22 тиждень

Хоча ви постійно набираєте вагу, ви, ймовірно, виглядаєте красивіше, ніж будь-коли!

Під час вагітності волосся часто стає густішим і блискучішим, а нігті швидко ростуть, оскільки ваше тіло накопичує додаткові поживні речовини.

Водночас шкіра на животі може стати сухою і подразненою, оскільки вона постійно розтягується.

23 тиждень

Ваш пупок може деформуватися, але після пологів він має повернутися в нормальний стан.

Протягом цього часу ви, ймовірно, відчуватимете судоми ніг, болі в голові та спині, запори тощо.

24 тиждень

У той час як у деяких жінок зберігатиметься сильний статевий потяг, в інших лібідо знизиться.

Вони можуть відчувати себе занадто хворими і втомленими, щоб взагалі щось робити.

Серед інших симптомів – поколювання в руках, кровоточивість ясен, хропіння і набір маси.

25 тиждень

З’явилося відчуття поколювання в руках і пальцях? Можливо, у вас синдром зап'ястного каналу, який виникає через набряк і затримку рідини в організмі.

Це відчуття має зникнути після пологів. Тим часом не спіть на руках і спробуйте протягом дня струшувати зап'ястя.

26 тиждень

Коли ви наближаєтеся до третього триместру, у вас може погіршитися сон через відчуття занепокоєння, судоми в ногах або часте сечовипускання.

Ви також можете відчути свербіж в руках і ногах. Легкий свербіж – це зазвичай нормально. А от сильний може сигналізувати про захворювання печінки.

27 тиждень

У деяких жінок у цей час може з’явитися геморой. Він виникає через збільшення кровотоку і може загостритися при запорах.

28 тиждень

Ласкаво просимо в третій триместр! Ближче до пологів ви почнете відчувати фізичну втому і дискомфорт. У деяких жінок спостерігається дисфункція лобкового симфізу – біль або дискомфорт в області таза, який виникає, коли зв'язки навколо лобкової кістки стають м'якими і нестабільними.

29 тиждень

Ваше тіло готується до годування грудьми, і з грудей починає витікати жовтувате молозиво.

30 тиждень

У вас, ймовірно, досі не пройшли свербіж, набряк, ломота і печія. Ваші розтяжки, ймовірно, також стають більш вираженими.

31 тиждень

Ви були би раді залишити позаду симптоми з першого триместру, але деякі з них повернулися.

Наприклад, ваші груди знову стають чутливими, ви часто ходите в туалет через те, що голова дитини впирається в ваш сечовий міхур, і ви – надзвичайно виснажені.

32 тиждень

Після 20 тижнів вагітності ваше тіло може "практикувати" тренувальні перейми, а саме перейми Брекстона-Гікса.

Зазвичай вони тривають від 30 секунд до двох хвилин і припиняються, коли ви змінюєте положення. Зателефонуйте своєму лікарю, якщо перейми стають сильнішими і частішими – у вас можуть бути ранні пологи.

33 тиждень

Ваша дитина стає більшою і тисне на ваші внутрішні органи. Результат: часте бажання сходити в туалет, утруднене дихання, печія і загальний дискомфорт.

34 тиждень

Вас досі турбує біль в спині, запори, виділення з грудей, геморой, втома, головний біль, набряки або печія.

Ви також будете регулярно відчувати, як дитина штовхається в животі.

35 тиждень

У міру наближення пологів ви будете помічати більш регулярні перейми Брекстона-Гікса. Ваша маса почне стабілізуватися приблизно на 35 тижні, і, швидше за все, у вас буде безсоння.

36 тиждень

Приблизно за 2-4 тижні до пологів ваша дитина почне "опускатися" в нижню частину тазу. Це знизить навантаження на ваші внутрішні органи і дозволить вам легше дихати.

37 тиждень

Нове положення вашого малюка може викликати дискомфорт у ділянці таза і тиск в животі.

Ви можете помітити невеликі кров'янисті виділення після сексу, але це, ймовірно, чутливість вашої слизової оболонки. Але якщо у вас сильна кровотеча, зателефонуйте своєму лікарю, оскільки це може вказувати на проблему з плацентою.

38 тиждень

Приблизно на 37 або 38 тижні у більшості жінок виходить "слизова пробка". Це густі рожевуваті виділення, які з’являються приблизно за два тижні до пологів.

39 тиждень

Ранні ознаки пологів – це регулярні перейми тиск в області тазу, тупий біль в спині і те, що у вас відійшли води.

Лікарі рекомендують їхати в лікарню, коли перейми відбуваються кожні п'ять хвилин, тривають одну хвилину протягом години.

40 тиждень

Ви будете продовжувати відчувати симптоми, такі як безсоння, набряки, часте сечовипускання і дискомфорт в області таза, поки не народите.

41-42 тиждень

Затримка пологів може викликати занепокоєння, але вам потрібно стежити за ознаками пологів. Більшість малюків народжуються не пізніше ніж через 2 тижні після встановленого терміну, але лікар у деяких випадках може порекомендувати стимулювання пологів.

Вас також може зацікавити:

11 симптомів під час вагітності, які не варто ігнорувати

Як займатися сексом, щоб завагітніти: коли, як та як часто

Вагітність: коли робити тест та з якого дня рахувати тижні

Коронавірус і вагітність: що потрібно знати жінкам

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні