11 причин, чому може боліти ваша рука

Катерина Хорощак — 28 січня 2020, 17:39

Про що може сигналізувати, здавалося би, простий біль в руці? Насправді, є чимало травм та хвороб, для яких характерний дискомфорт у верхній кінцівці.

WebMD зібрав найпоширеніші з них.

Біль в руці або плечі може бути ознакою інфаркту. Фото: AndreyPopov/Depositphotos

Інфаркт

Біль в руці або плечі може бути ознакою інфаркту, особливо якщо ви також відчуваєте біль або тиск у грудях і задишку. Інфаркт може бути раптовим, але іноді поступовим. Ваш живіт, щелепа, спина або шия також можуть боліти. Може бути запаморочення і піт. Телефонуйте у швидку, якщо ви помітили ці симптоми.

Синдром зап'ястного каналу

Повторювані рухи, як-от набір тексту чи відеоігри, можуть призвести до защемлення нервових закінчень в зап'ястковому каналі. Ознаками цього є біль, особливо в передпліччі, а також оніміння, поколювання і більш слабка хватка, що і є характеристиками синдрому зап’ястного каналу.

Тендиніт

Рухи, коли ви повертаєте викрутку, тягнете бур'яни або змахує молотком, можуть спричинити тендиніт - крихітні розриви в сухожиллях, які з'єднують ваші м'язи з кістками на руках. Ви можете відчувати слабкість в руках, біль, особливо коли ви їх використовуєте. Половина людей, що займаються тенісом, згодом хворіють на тендиніт.

ВІДЕО ДНЯ

Розтягнення зв'язок

Через падіння або удар ви можете порвати зв'язку. Це тканина, яка з'єднує кістки в суглобі. Пошкоджена кінцівка може спухнути, боліти, і нею буде важко користуватися.

Травми м’яких тканин

Ви можете впасти і потягнути або розірвати м'язи або сухожилля. Це може трапитися, коли ви перенавантажите лікоть, зап'ястя чи плече.

Вивих

Раптовий удар або падіння можуть змістити кістки в суглобі, часто у зап'ясті чи плечі.

Пошкоджене місце може бути спухлим, занімілим і болючим. Ваш лікар має вправити кістки на місце. Після цього відпочинок, лід і фізіотерапія допоможуть вам одужати.

Мікротріщини

Повторювані рухи, як-от удар ракеткою або кидок тенісного м'яча можуть привезти до появи крихітних тріщин в кістках рук. Біль часто посилюється, коли ви виконуєте дії, які її спричинили.

Переломи

Коли кістки ламаються, ви можете відчувати сильний біль і набряк. Також можуть з’явитися синці. Причини переломів найрізноманітніші - від падіння до аварій.

Бурсит

Це запалення слизових сумок навколо суглобів. Слизова сумки – це невеликі, заповнені рідиною мішечки, які пом'якшують тертя між м'язами і кісткою. Ви можете їх подразнювати, якщо часто повторюєте один і той самий рух. Найчастіше це трапляється в плечі, але також може бути і в лікті, зап'ясті або в будь-якому іншому місці, де є кістки.

Міжхребцева грижа

Наповнені "желе" подушечки або ж диски відокремлюють хребці в спині.

Грижа – це випинання диска з розривом стінки. Він може тиснути на нерви і спричиняти біль, оніміння або слабкість.

Якщо ви відчуваєте біль в плечі або руці, ймовірно, це трапилося у шиї. Біль може пронизати вашу руку або ногу, коли ви чхаєте, кашляєте або рухаєтеся певним чином.

Остеоартрит

Це поширене захворювання суглобів. Хрящ, який покриває і захищає кінці ваших суглобів, з часом може пошкодитися. Це викликає біль, опухлість і може утруднити рух суглоба.

Вас також може зацікавити:

Що з'їсти, аби уникнути болю в спині тим, хто часто сидить за столом – 7 продуктів

4 типи болю у спині та як з ним боротися – радить лікар-нейрохірург

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні