Що небезпечніше: кальян чи сигарети? Пояснює МОЗ

— 9 листопада 2018, 17:39

Кальян рекламують як здорову альтернативу сигаретам. Та чи справді це так?

Згідно з результатами останнього Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну, яке провели торік, 2,1 % дорослих є активними курцями кальяну.

Крім того, опитування ініціативи U-Report, яке проводили у вересні 2018 року, показало, що майже половина молоді 14–34 років, яка нині не курить, пробувала курити кальяни.

Міністерство охорони здоров'я спільно з Центром громадського здоров’я та громадською організацією "Життя" розпочали інформаційну кампанію про небезпеку куріння кальяну.

В МОЗ наголошують, кальянний дим шкодить здоров’ю як курців, так і людей навколо, навіть більше ніж сигаретний.

Банер Центру громадського здоров'я МОЗ України та громадської організації "Життя"

"Люди, які вживають кальян протягом півгодини-години, отримують в десятки разів більше токсичних і канцерогенних речовин, ніж під час куріння сигарет", – каже Отто Стойка, національний експерт з контролю над тютюном, головний лікар Київського міського центру здоров’я.

"Вони отримують велику дозу чадного газу, який спричиняє нестачу кисню в організмі – гіпоксію", – додає лікар.

В МОЗ наголошують, дим кальянів, як і дим інших тютюнових виробів, містить токсичні речовини, що можуть викликати рак легень та інші види раку, серцево-судинні, респіраторні та інші захворювання.

Про шкоду кальянів говорять не лише українські медики.

Нещодавно, вчені з Каліфорнійського університету провели дослідження, щоб з'ясувати вплив такого виду куріння на людину.

У ньому участь взяли 48 здорових молодих людей, які не палять сигарети, пише NCBI.

Вчені виміряли частоту серцевих скорочень учасників експерименту, периферичний і центральний артеріальний тиск, показник артеріальної жорсткості, індекс збільшення аорти, рівень нікотину у крові та оксиду вуглецю до і після куріння кальяну.

Фото AChubykin / Depositphotos

Як з'ясувалося, куріння кальяну підвищує частоту серцебиття на 16 ударів в хвилину, середній артеріальний тиск та індекс збільшення аорти, що призводить до гострої артеріальної жорсткості.

Зокрема, під час куріння кальяну артеріальна жорсткість збільшується більше, ніж під час куріння сигарет.

Усе це спричиняє підвищена концентрація нікотину в крові.

В Україні курити кальяни у громадських місцях, включно із кафе та ресторанами, заборонено з 2012 року на рівні із курінням звичайних та електронних сигарет. Проте за результатами громадського моніторингу у січні 2018 року, кальян продовжують курити фактично у кожному п’ятому кафе, барі та ресторані.

Банер Центру громадського здоров'я МОЗ України та громадської організації "Життя"

"Часто куріння кальяну асоціюється з відпочинком з друзями і створює псевдокультуру, яка, на жаль, стала дуже поширеною в нашій країні. Це велика соціально-медична проблема, тому треба робити профілактичні інтервенції та заходи. Насамперед, оберігати людей від вторинного кальянного диму і контролювати заборону куріння кальяну в приміщеннях. Адже для молоді це може стати спусковим механізмом для початку вживання інших форм тютюну", – наголошує Отто Стойка.

Що робити, якщо ваше право на чисте повітря у громадських закладах порушується?

Кожен споживач має право захистити себе від тютюнового диму в будь-якому закладі громадського харчування, написавши скаргу до Держпродспоживслужби.

[L]Департамент захисту споживачів Держпроспоживслужби має окремий відділ контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства.

Цей підрозділ відповідальний за здійснення держконтролю за дотриманням положень закону "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення", який забороняє курити тютюнові вироби, кальян та електронні сигарети у приміщені закладів ресторанного бізнесу.

Зразок скарги можна завантажити за посиланням http://bit.ly/skarha1 .

При написанні скарги важливо вказати назву закладу, його адресу та юридичну особу суб’єкта господарювання.

Ця інформація є у фіскальному чеку чи у книзі відгуків та пропозицій, що розташована у куточку споживача закладу та має бути надана на вимогу клієнта. Готову скаргу можна надіслати на електронну адресу Держпродспоживслужби [email protected] або поштою на адресу: вул. Б. Грінченка, 1, м. Київ, 01001.

Реклама:

Головне сьогодні