Як українцям адаптуватись до життя за кордоном? Поради експертки

Михайло Загородній — 17 вересня 2022, 09:00

Переїзд до нової країни завжди супроводжується стресом, особливо якщо він відбувається спонтанно та вимушено.

Реалії нових умов потребують адаптації в трьох напрямках: психологічному, фізичному та соціальному.

Діалектично-поведінкова терапевтка Юлія Джежелій у відео Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки дає поради, як українцям пристосуватись до умов за межами України.

Психологічна адаптація. Найперше психіці загрожують думки, пов'язані із потенційним погіршенням ситуації, на кшталт "у мене нічого не вийде", "я не зможу пристосуватись до нової країни", "не зможу знайти роботу, вивчити мову".

Подібні думки можуть мати підґрунтя досвіду та реальних обставин, але якщо в них занурюватись занадто глибоко, вони впливають на нашу віру і збільшують тривогу та розпач.

Фото: pressmaster/Depositphotos

Читайте також: Про психологічну допомогу: які існують групи травмованих дітей та як на них впливає війна

Соціальна адаптація. У цьому плані важливими є контакти з людьми, які перебувають в у вашій країні вже давно, або ж щойно переїхали.

В такій ситуації корисно шукати людей, які викладають мови і організовують мовні гуртки, які часто є безкоштовними. Це допоможе налагодити контакт з іншими людьми.

Фізична адаптація. Йдеться про побут та рутину. Важливо усе облаштувати так, щоб новий дім та звички нагадували життя до переїзду.

Можна звернутись по допомогу до волонтерів і соціальних служб, які допоможуть налагодити ваше побутове життя.

Як покращити свій емоційний стан?

Емоційний стан насамперед впливає на діяльність людини. Нерідко люди, які виїжджають за кордон, не можуть відчувати хороший настрій, який не покращують ні краса довкілля, ні відчуття безпеки.

"Для того, щоб почуватися краще, важливо щодня, крім звичайної рутини, спрямованої на благоустрій, мати діяльність, яка приносить задоволення. Вона може бути безкоштовною, простою й не потребувати надзусиль.

Наприклад, прогулянка в парку, кава з друзями, зустріч у зумі з родичами чи колегами або прогулянка з дітьми", – розповідає Юлія Джежелій.

Ще однією складовою для поліпшення емоційного стану є взаємодія з людьми, особливо, якщо вони поділяють ваші цінності.

Якщо ви щось створюєте спільно, разом досягаєте мети, то це також зміцнює ваше світосприйняття та емоції.

Читайте також: Вимушене навчання за кордоном: враження батьків і дітей про школи в інших країнах

Реклама:

Головне сьогодні