Ендометріоз і кишкові розлади можуть мати генетичний зв’язок – вчені

Вікторія Андрєєва — 26 жовтня 2023, 19:43

Вчені виявили генетичний зв'язок між ендометріозом і кількома розладами травлення, включаючи синдром подразненого кишківника (СПК).

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Cell Reports Medicine, повідомляє Live Science.

Щоб виявити зв’язок між ендометріозом і кишковими захворюваннями, автори дослідження спочатку переглянули дані 188 461 жінки в Біобанку Великої Британії (банк даних про здоров'я).

Вони виявили, що у жінок з ендометріозом (патологія, спричинена розростанням тканини, що нагадує слизову оболонку матки в інших частинах тіла) вдвічі частіше діагностували порушення роботи шлунково-кишкового тракту, зокрема – захворювання кишківника.

Фото: belchonock/Depositphotos

Вони також ідентифікували конкретні ділянки геному, які містять ключові варіанти генів, пов’язані як з ендометріозом, і з кожним із захворювань ШКТ.

Вчені проаналізували низку досліджень своїх колег та виявили закономірності у генетичній кореляції між ендометріозом, СПК, гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ) та виразкою шлунка. Дві останні об'єднали в групу, адже вони спричинені високою кислотністю у шлунку та мають схоже лікування.

Гени, пов’язані з вищим ризиком розвитку як СПК, так і ендометріозу, були знайдені в трьох областях геному і включали, наприклад, ген MYSM1, який відіграє роль в імунній функції.

Гени, пов’язані з кислотністю у шлунку та ендометріозом, були поширені в шести ділянках ДНК і включали ген RERG, який регулюється гормоном естрогеном.

Ще чотири області геному були потенційно пов'язані з ендометріозом, СПК і кислотністю в шлунку.

Однак дослідниця та науковиця з університету Квінсленда в Австралії Саллі Мортлок зазначила, що у дослідження було кілька обмежень.

Наприклад, до уваги брали лише загальну патологію ендометріоз, але існують різні підтипи захворювання, які можуть схиляти людей до різних шлунково-кишкових розладів.

Також хвороби досліджували лише на молекулярному рівні, а не комплексно.

Читайте також: 7 неочевидних симптомів, які не варто ігнорувати

Реклама:

Головне сьогодні