Чи може використання смартфонів сприяти чоловічому безпліддю – дослідження

— 13 листопада 2023, 09:00

Мобільні телефони, які випромінюють низькочастотні електромагнітні поля, у деяких випадках можуть впливати на якість сперми у чоловіків.

Це з’ясували вчені з Женевського університету та Швейцарського інституту тропічної медицини й громадського здоров'я, пише CNN.

У дослідженні брали участь 2 886 чоловіків віком від 18 до 22 років у період з 2005 по 2018 роки у військових призовних пунктах.

Дослідження виявило, що чоловіки, які сказали, що користуються телефоном понад 20 разів на день, мали на 21% вищий ризик зниження загальної кількості сперматозоїдів.

Чоловіки також мали на 30% вищий ризик низької концентрації сперми. У дослідженні не уточнюється, чи чоловіки дзвонили, писали повідомлення чи використовували свої телефони для того й іншого.

Водночас не було виявлено стійкого зв'язку між використанням мобільного телефону та рухливістю або морфологією сперматозоїдів. Тримання мобільного телефону в кишені штанів також не було пов'язане з погіршенням параметрів сперми.

Фото: AndrewLozovyi/Depositphotos

Також вчені виявили, що з удосконаленням телефонних технологій за 13 років дослідження вплив на кількість сперматозоїдів почав зменшуватися.

"Найбільший ефект негативного впливу, очевидно, спостерігався зі старими телефонами 2G і 3G порівняно з сучасними версіями 4G і 5G", – сказав Аллан Пейсі заступник декана факультету біології, медицини та охорони здоров’я британського Університету Манчестера. Він не брав участі в дослідженні.

Вчені вважають, що радіочастотні електромагнітні поля значно знижуються під час надсилання текстових повідомлень і найвищі під час завантаження великих файлів, аудіо чи відео, а також під час швидкого руху автобуса, автомобіля чи поїзда.

Тому вони рекомендують тримати телефон подалі від тіла та голови, використовувати гучний зв’язок або навушники й носити телефон у сумці.

Проте, чи можуть електромагнітні поля погіршувати чоловічу фертильність – здатність чоловіка до запліднення, роками було джерелом суперечок і дебатів у науковому співтоваристві.

Попередні дослідження на мишах виявили, що шкідливе випромінювання від смартфонів знижує чоловічу фертильність і сприяє загибелі сперматозоїдів і змінам у тканині яєчок.

Однак інші дослідження на тваринах не підтвердили цього. Окрім того, існують величезні відмінності між людьми та мишами в тому, як уворюється сперма.

"Це нове дослідження не повинно викликати тривоги. Чоловіки, які бажають мати дитину або хочуть покращити якість сперми, повинні займатися спортом (але не перегріватися в області паху), збалансовано харчуватися, підтримувати нормальну вагу, не курити, обмежити вживання алкоголю і звернутися за допомогою до спеціалістів, якщо у них виникають проблеми із зачаттям", зауважує Елісон Кемпбелл, головна наукова співробітниця мережі клінік з лікування безпліддя Care Fertility.

Для підтвердження причинно-наслідкового зв'язку між використанням смартфонів та нижчою концентрацією сперматозоїдів необхідні подальші дослідження, йдеться у висновках наукової статті.

Читайте також: "Бактерій більше, ніж на унітазі: як правильно дезінфікувати смартфон"

Ірина Бура, УП. Життя

Реклама:

Головне сьогодні