У Франції фіксують безпрецедентний спалах менінгіту

Ірина Батюк — 17 листопада 2023, 11:05

Після скасування обмежувальних заходів, запроваджених на час пандемії COVID-19, у Франції фіксують стрімке зростання кількості випадків потенційно смертельного менінгококового менінгіту.

Про це попереджає Інститут Пастера. Фахівці закликають негайно поширити вакцину для підлітків, які є особливо вразливими до цієї хвороби, пише OuestFrance.

"Менінгококовий менінгіт пережив безпрецедентний підйом восени 2022 року, а зараз, восени 2023 року, кількість випадків захворювання вища, ніж у період, що передував пандемії COVID-19", – заявив Самі Таха, дослідник відділу інвазивних бактеріальних інфекцій Інституту Пастера.

Вчені мають два пояснення такої тенденції:

  • зниження загального імунітету внаслідок падіння циркуляції штамів;
  • рівень вакцинації, який впав на 20%.
Фото: AntonioGravante/Depositphotos

"Ми вважаємо, що настав час переглянути поточну стратегію вакцинації", – каже Мухамед-Хейр Таха, керівник Національного довідкового центру з питань менінгококу.

У Франції з 2018 року обов'язковою є лише вакцинація проти менінгококу групи C, а вакцинація проти менінгококу В рекомендована для немовлят лише з 2022 року.

Вчені у співпраці з Національним управлінням охорони здоров'я Франції випустили рекомендації, у яких закликають поширити чотиривалентну вакцину проти менінгококів груп A, C, Y і W (наразі саме штами Y і W стали причиною більшості випадків менінгіту в країні). Насамперед радять вакцинувати підлітків, адже вони – основні здорові носії менінгококу.

Дослідники припускають, що в найближчі місяці це захворювання може посилитися, зокрема через сезонну епідемію грипу, яка створює сприятливі умови для розвитку менінгококових бактерій.

Що відомо про менінгіт і чим він небезпечний?

Менінгіт – це важке інфекційне захворювання, що характеризується запаленням оболонок головного і спинного мозку, нагадують в Інституті Пастера. Воно виникає як самостійно, так і на тлі інших інфекційних захворювань.

Інфікування відбувається від людини до людини при тісному та тривалому контакті. Безсимптомними носіями менінгококів є близько 10% людей. Серед підлітків частотність вища – носієм є кожен третій представник цієї вікової категорії.

Основними симптомами хвороби є висока температура, сильні головні болі, блювота, світлочутливість, червоні або багряні плями тощо. Це захворювання є непередбачуваним та руйнівним. Без швидкого лікування менш ніж за 24 години воно може призвести до смерті. При правильному лікуванні летальність становить 10%.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що науковці знайшли зв'язок між вірусними інфекціями та розвитком хвороб Паркінсона та Альцгеймера

Читайте також: Які щеплення треба мати дорослому – пояснюють у МОЗ

Реклама:

Головне сьогодні