Зміни клімату впливають на смертність серед людей з психічними розладами – дослідження

Ірина Бура — 19 листопада 2023, 15:57

Люди з психічними розладами здоров'я, як-от шизофренія, біполярний розлад або тривога, частіше помирають від спеки.

Про це свідчать результати дослідження вчених з Канади і США, опубліковані в AGU, пише CNN.

Згідно з дослідженням, під час рекордної спеки в провінції Британська Колумбія у червні 2021 року 8% людей, які померли внаслідок сильної спеки, мали діагноз "шизофренія".

Спеку пов'язують зі збільшенням спроб самогубств

"Поки кліматичні зміни не будуть взяті під контроль, ситуація, на жаль, буде тільки погіршуватися. Оскільки температура продовжує зростати, ці ефекти посилюватимуться. Буде більше штормів, більше пожеж, і люди будуть сильніше перейматися тим, що може статися", – каже представник Американської психіатричної асоціації в Консорціумі медичного товариства з питань клімату і здоров'я доктор Роберт Федер.

Фото: Voyagerix/Depositphotos

Як показали дослідження, підвищення температури також пов'язане зі збільшенням спроб самогубств і кількості звернень до відділень невідкладної психіатричної допомоги.

"Попередній гіпоталамус – це частина мозку, яка сигналізує, коли вам занадто спекотно або занадто холодно. Вона повідомляє мозку, що потрібно, наприклад, випити води або одягнути пальто. Біполярний розлад, шизофренія або маніакально-депресивний розлад порушують нейропередачу інформації до цієї частини мозку ", – говорить доцент кафедри географії та управління навколишнім середовищем в Університеті Ватерлоо в Канаді доктор Пітер Кранк.

Рівень серотоніну і дофаміну нижчий у людей з психічними розладами

Експерти додають, що здатність регулювати температуру тіла також може бути пов'язана з хімічними речовинами мозку, такими як серотонін і дофамін, рівень яких зазвичай нижчий у людей з психічними розладами.

Також високі температури можуть заважати сну, важливому фактору психічного здоров'я.

Через психоз, який відчувають люди з шизофренією, вони можуть не усвідомлювати, що перегрілися і не робити нічого, щоб подбати про свою безпеку.

Люди з психічними розладами також більш схильні до самолікування препаратами, які перешкоджають здатності їхнього організму відчувати тепло і реагувати на нього.

За словами голови комітету Американської психіатричної асоціації зі зміни клімату та психічного здоров'я доктора Джошуа Вортцеля, на політичному рівні необхідно розширити доступ до центрів охолодження та інших ресурсів, а також забезпечити більше фінансування досліджень, які допоможуть краще зрозуміти вплив спеки на психічне здоров'я.

Читайте також: "Які психічні розлади найбільш поширені у старшому віці – пояснює МОЗ"

Реклама:

Головне сьогодні