У США грудні імплантати допомогли врятувати життя чоловіку

— 9 листопада 2023, 17:32

Хірурги у США використали грудні імплантати та штучні легені, щоб стабілізувати стан пацієнта до моменту пересадки обох уражених легенів.

Чому так сталося, розповідає Live Science.

34-річний житель штату Міссурі на ім’я Девід Бауер почав курити цигарки у 21 рік. Він викурював приблизно по пачці за день, поки не перейшов на електронні сигарети у 2014 році.

"Я думав, що вейп – це здоровіша альтернатива, але, чесно кажучи, я вважаю, що це викликає ще більшу залежність, ніж сигарети", – сказав Бауер.

Девід Бауер у лікарні. Фото: Northwestern Medicine

У 2023 році у чоловіка почалася задишка, йому поставили діагноз "грип". У нього розвинулася бактеріальна інфекція легенів, яка не піддавалася лікуванню антибіотиками.

Бауера госпіталізували до лікарні Сент-Луїса та підключили до апарату ЕКМО (екстракорпоральна мембранна оксигенація), який виконує роботу серця та легенів.

Але стан чоловіка погіршився.

"Легені Дейві були на стільки сильно інфіковані, що почали "розріджуватися" – повністю заповнилися гноєм", – сказав доктор медичних наук, пульмонолог Раде Томіч.

Щоб Бауер пережив трансплантацію, важливо було очистити його організм від інфекції. Для цього потрібно було видалити легені.

Команда хірургів швидко розробила стратегію видалення інфікованих легенів і створення "штучних легенів", щоб утримувати приплив крові до серця, мозку та інших органів.

Хірургам потрібен був спосіб підтримувати роботу серця Бауера, і саме тоді виникла ідея для грудних імплантатів.

"Я ніколи не міг уявити, що ми будемо використовувати грудні імплантати, щоб допомогти пацієнту пересадити легені, але наша команда відома тим, що береться за найважчі випадки та мислить нестандартно, щоб рятувати життя", – сказав трансплантолог Бхарт.

26 травня хворому видалили інфіковані легені і його організм миттєво почав очищатися від інфекції.

Тоді Бауера почали готувати до пересадки двох легень.

28 травня грудні імплантати вийняли та вставили донорські легені.

Після трансплантації Бауер провів кілька місяців у відділенні інтенсивної терапії, перш ніж його виписали на реабілітацію.

"Я дуже пишаюся тим, що став першим пацієнтом, який пройшов цю інноваційну процедуру, і я сподіваюся, що ця операція прокладе шлях для критично хворих пацієнтів, які отримають трансплантацію легень у найближчому майбутньому", – сказав Бауер.

Ірина Бура, "УП. Життя"

Читайте також: "У Львові померла пацієнтка, якій пересадили комплекс серце-легені"

Реклама:

Головне сьогодні