ВООЗ фіксує сплеск респіраторних і шлункових захворювань у Газі

Ірина Батюк — 12 грудня 2023, 15:48

Cеред населення Гази з початку війни зафіксували щонайменше 369 тисяч випадків інфекційних захворювань. Це приголомшливе зростання, порівняно з довоєнним періодом.

Такі оцінки Всесвітньої організації охорони здоров’я ґрунтуються на даних Міністерства охорони здоров’я Гази та UNRWA – агентства ООН, яке опікується палестинцями, пише The New York Times. Там наголошують: точні цифри відстежити неможливо через те, що система охорони здоров'я Гази фактично зруйнована.

Стрімке поширення інфекційних хвороб пояснюють холодною вологою погодою, скупченістю людей в укриттях і притулках, дефіцитом їжі, а також забрудненістю води.

"Коли я мию руки, я відчуваю, що вони стають бруднішими, а не чистішими", – розповіла 46-річна Сама аль-Фарра, мати 10 дітей. Її сім’я мешкає в таборі для переміщених палестинців у Рафаху на півдні Гази.

Склади ООН у місті Рафах на півдні Гази.
Фото: Mahmud Hams/Agence France-Presse/Getty Images

Також хворі мають надзвичайно обмежені можливості лікування: в анклаві бракує ліків, а медзаклади, які ще функціонують, переповнені пацієнтами, пораненими під час авіаударів.

За словами Шеннон Барклі, керівниці системи охорони здоров’я в офісах Всесвітньої організації охорони здоров’я в Газі, респіраторні інфекції (від застуди й до пневмонії) є надзвичайно поширеними.

Навіть зазвичай легкі хвороби можуть становити серйозну небезпеку для палестинців, особливо дітей, людей похилого віку та тих, у кого через складні умови життя ослаблений імунітет.

Сама аль-Фарра стверджує, що вона та її діти вже три дні мають високу температуру та страждають від постійних діареї і блювоти.

"Ми всі хворі. У всіх моїх дітей висока температура і шлунковий вірус", – зазначила Сама аль-Фарра.

Фото: Anadolu/Contributor/Getty Images

Марі-Оре Перро Ревіаль, координатора екстреної допомоги "Лікарів без кордонів", стверджує, що система первинної медичної допомоги в центральній Газі повністю зруйнована. Через це ті, хто потребує базової медичної допомоги, залишилися без лікування.

Крім того, багато з пацієнтів з травмами після надання їм невідкладної допомоги отримують післяопераційний догляд в антисанітарних умовах, що призводить до зараження важкими інфекціями.

У директор лікарні Абу Юсеф аль-Наджар у Рафаху Марван аль-Хамасе заявив, що в медзакладі, яким він керує, пораненим нерідко доводиться надавати допомогу просто посеред коридорів. За його словами, підлоги там не мили тижнями, тому що не можуть знайти засоби для чищення".

Раніше ВООЗ вже попереджала про "тривожні тенденції" поширення інфекційних хвороб у Секторі Гази.

Нагадаємо, вранці 7 жовтня бойовики руху ХАМАС вторглися на територію Ізраїлю із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників.

У відповідь ЦАХАЛ розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію. 8 жовтня у країні ввели воєнний стан.

4 грудня Армія оборони Ізраїлю оголосила, що Ізраїль розширює свої наземні операції на весь Сектор Гази. Американські чиновники прогнозують, що ця фаза операції може завершитися до січня.

Читайте також: ВООЗ назвала лікарню Аль-Шіфа у Газі "зоною смерті": що там відбувається

Реклама:

Головне сьогодні