Австралія першою в світі заборонила стільниці зі штучного каменю

Ірина Батюк — 17 грудня 2023, 14:25

Австралія оголосила про повну заборону використання штучного каменю для виробництва стільниць для кухонь і ванн. Ця дешева альтернатива мармуру та граніту містить кристалічний кремнезем, що спричиняє смертельну хворобу.

Як повідомляє The Guardian, в Австралії тривала багаторічна кампанія щодо вимоги заборонити цей штучний матеріал.

Лікарі, профспілки та робітники відзначали, що серед людей, які беруть участь у його розрізанні та транспортуванні, почастішали випадки силікозу. Це прогресуюче захворювання, при якому відбувається незворотне ущільнення сполучної тканини легень та обмеження їхніх функцій.

Австралійська служба безпеки праці дослідила цю проблему і в своєму звіті зазначила, що в каменярів силікоз розвивається із "непропорційною" швидкістю, порівняно з працівниками інших галузей промисловості. Вік більшості недужих не перевищував 35 років.

Фото: StudioLightAndShade/Depositphotos

За словами помічника секретаря Австралійської ради профспілок Ліама О’Браєна, рішення щодо заборони штучного каменя свідчить про те, що Австралія засвоїла урок з азбестом – для його заборони знадобилися десятиліття.

"Австралія має доволі жахливу спадщину з азбестом, і ми дуже добре знаємо, що станеться, якщо не вживати заходів завчасно. У нас як і раніше спостерігається високий рівень смертності від мезотеліоми та інших захворювань, пов’язаних із використанням азбесту", – сказав він.

Одним із каменярів, які захворіли на силікоз, є Кайл Гудвін із Квінсленда. У 2018 році в нього діагностували найважчу форму недуги. Чоловік не знав, що пил, який наповнює повітря в його майстерні, містить кристалічний кремнезем, що спричиняє смертельну хворобу.

"Решта світу не може просто заплющити очі і вдавати, ніби не знає, що ці кухонні стільниці вбивають людей. Потрібно діяти, поки не пізно", – каже він.

Фото: dbvirago/Depositphotos

У найбільшому американському дослідженні штучного каменю йдеться про те, що силікоз забрав життя кількох каменярів, переважно молодих латиноамериканців у Каліфорнії.

Як стверджує Шейфалі Ганді, доцентка медицини Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, дослідження є "верхівкою айсберга" проблеми в США.

"Наша найоптимістичніша оцінка, що ґрунтується на даних США та Австралії, свідчить, що від 15 до 20% людей, які працюють у цій галузі, мають силікоз або передумови для хвороби", – каже вчена.

Управління охорони здоров’я та безпеки Великобританії (HSE) вважає силікатний пил "найбільш шкідливим для будівельників матеріалом після азбесту".

Нагадаємо, в Україні запустили чат-бот про онкозахворювання легенів.

Читайте також: Рак легені в Україні забирає не менше життів, ніж COVID-19

Реклама:

Головне сьогодні