Лісові пожежі вивільняють з ґрунту хімічні речовини, що можуть викликати рак – вчені

Ірина Бура — 20 грудня 2023, 09:09

Тепло від лісових пожеж може перетворити метали, які природним чином містяться в ґрунті, на частинки, що можуть викликати небезпечні захворювання, зокрема рак.

У новому дослідженні йдеться, що спека від лісових пожеж може перетворити окси́д хро́му (III) з доброякісної форми в канцероген під назвою оксид хрому 6. Останній може провокувати рак, пошкодження органів та інші проблеми зі здоров'ям, пише CNN.

Хром поширений у ґрунтах на заході США, в Австралії, Бразилії, Європі, Індонезії та Південній Африці.

Після публікації попереднього дослідження, проведеного в Австралії, яке показало, що сильна спека лісових пожеж може спричиняти таку трансформацію металів, вчені вирішили зібрати зразки з багатих хромом ґрунтів у чотирьох екологічних заповідниках, які були спалені лісовими пожежами в 2019 і 2020 роках у хребті Північного узбережжя Каліфорнії.

Фото: absurdov/Depositphotos

Науковці перевірили ґрунт на знищених вогнем ділянках, і на тих, які не постраждали, зібравши найдрібніші частинки, які, ймовірно, могли, потрапити у повітря.

У районах, багатих хромом, де рослинність дозволяла пожежам поширюватись інтенсивно, дослідники виявили, що рівень токсичного оксиду хрому був приблизно в сім разів вищим, ніж на території, яка не постраждала від вогню.

Навіть після того, як пожежа була повністю локалізована, місцеві громади все ще можуть бути вразливими через сильний вітер, який здатний розносити дрібні частинки ґрунту з токсичним хромом, додають вчені.

Але частина ризику для здоров'я зменшується після дощу, який змиває метали, кажуть вчені. Проте інколи на дощ після пожежі можна чекати тижнями або місяцями, особливо з огляду на те, що зміна клімату збільшує ймовірність і частоту посухи, каже співавтор дослідження та професор Скотт Фендорф.

На момент взяття зразків з ґрунту Каліфорнія переживала історичну багаторічну посуху. Навіть через рік після пожеж дослідники виявили, що токсичний хром зберігається в ґрунті і продовжуючи становити небезпеку для здоров'я мешканців прилеглих громад.

Дослідження доповнює зростаючу кількість доказів небезпечного впливу диму від лісових пожеж, який також переносить дрібні тверді частинки, або PM 2.5 – токсичної хімічної сполуки. При вдиханні вона може проникати глибоко в легеневу тканину і навіть потрапляти в кровотік. PM 2.5 пов'язують з низкою проблем зі здоров'ям, включаючи астму, хвороби серця, хронічний бронхіт та інші респіраторні захворювання, кажуть вчені.

Науковці також припускають, що інші метали, такі як наночастинки марганцю, нікелю та заліза, можуть становити аналогічні загрози для здоров'я людей, але щоб це стверджувати напевне – необхідні додаткові дослідження.

У нещодавньому звіті ООН прогнозується, що до 2030 року кількість екстремальних лісових пожеж зросте на 2050%, навіть за умови найамбітніших зусиль щодо скорочення темпів забруднення навколишнього середовища.

"Це тривожний сигнал, тому що частіші пожежі означають, що ми будемо піддаватися впливу токсичних речовин ще більше", – наголосив Фендорф.

Читайте також: Псилоцибін з "чарівних грибів" може допомогти у лікуванні депресії – дослідження

Реклама:

Головне сьогодні