Чи можна висмикувати сиве волосся? Пояснює експерт

Вікторія Андрєєва — 22 грудня 2023, 15:00

Сиве волосся може з'явитись у будь-якому віці через низку причин. Але існує міф, що виривати сиві волосини не можна – потім сивина нібито розповсюдиться ще більше.

Чи цей міф відповідає дійсності, "УП.Життя" розбиралась з лікарем-дерматовенерологом медичної мережі "Добробут" Наталією Женжерухою.

Чому виникає сивина

Пігментація волосся є однією з найбільш унікальних особливостей людини – воно може бути чорне, каштанове, світле чи руде. Колір зумовлений пігментом меланіном.

Є також люди, у яких цього пігменту взагалі немає – вони страждають на альбінізм.

"Якщо у волосяній цибулині перестане вироблятися у достатній кількості меланін – волосина посивіє. Адже коли у волосяному фолікулі немає достатньої кількості меланоцитів – пігмент не утвориться", – зауважує лікарка Наталя Женжеруха.

Фото: CITAlliance/Depositphotos

Меланін може руйнуватися з плином часу або під дією різноманітних фізіологічних процесів, серед яких :

Згідно з дослідженням, на швидкість сивіння також впливає куріння, аутоімунні захворювання або хвороби серця.

Вчені з Індії дослідили, що дефіцит вітамінів B12, D3 і кальцію може бути пов’язаний із передчасним посивінням волосся. У разі нестачі вітамінів може бути різниця у кольорі волосини – наприклад, світліші ділянки біля кореня або на кінцях.

Чи можна виривати сиве волосся

Спеціалістка зазначає, що виривати сиві волосини можна, але не бажано. Однак якщо висмикнути одну сиву волосину, замість неї точно не виросте ще 10 волосків.

"Виривання сивого волосся не спричиняє появу нового знебарвленого. Навколишнє волосся не стане білим, доки не загинуть пігментні клітини власних фолікулів.

Коли ви вищипаєте волосину, на її місці виросте нова, і оскільки пігментні клітини більше не виробляють пігмент, це нове волосся також буде білим", – пояснює вона.

Фахівці з Університету медичних наук Арканзасу не радять вищипувати чи виривати сиві волосини, адже це може травмувати волосяний фолікул та спричинити потрапляння інфекції, врослого волосся, утворення рубців або, можливо, призвести до залисин.

Фото: serezniy/Depositphotos

Лікарка-дерматовенерологиня додала, що варто звертати увагу не лише на сивину у волосяній частині голови, але й на волосся по тілу.

"Усе тіло людини вкрито волоссям, але воно відрізняється по структурі, щільності тощо. Тому варто зважати на сивину не лише на голові.

У чоловіків на грудях або на спині можуть виникнути посивілі ділянки у ранньому віці (йдеться не про одну-дві волосини). Це свідчить про розлади або захворювання внутрішніх органів", – додала фахівчиня.

Наталія Женжеруха також пояснила, що не існує косметичних засобів, які можуть зупинити процес сивіння.

Волосся, яке втратило природний пігмент можна фарбувати або тонувати, або – приймати свою сивину.

Читайте також: 6-річна донька почала сивіти. Історія сім'ї з Маріуполя, яка провела місяць у бомбосховищі з 50-ма людьми

Реклама:

Головне сьогодні