Поява сивини через стрес. Як запобігти посивінню волосся?

Анна Бей — 25 червня 2023, 12:00

Сиве волосся через стрес вважається одним з поширених наслідків надмірного хвилювання.

Випадки посивіння через стрес описували ще кілька століть тому. Існує версія, що каштанові коси королеви Франції Марії-Антуанетти блискавично побіліли за ніч перед її стратою в 1793 р. Вважається, що стан був спричинений реакцією на смертний вирок.

Чи справді може виникнути сивина від нервів? Чи є сивина в молодому віці наслідком стресових подій? Розглянемо, як відбувається втрата пігментації волосся через стрес.

Прокоментував вплив стресу на посивіння патофізіолог та генетик, професор Віктор Досенко.

Вплив стресу на посивіння волосся. Фото: TheVisualsYouNeed/Depositphotos

Який зв’язок між сивиною і стресом?

Дослідження вчених кафедри стовбурових клітин та регенеративної біології Гарвардського університету, опубліковане в Nature, свідчить, що сильний стрес може викликати появу сивини.

Для того, аби зрозуміти, як пов’язані нерви та сиві пасма в косах, познайомимось з меланоцитами – клітинами, які знаходяться у верхньому шарі шкіри та виробляють меланін. Це пігмент, що забарвлює шкіру та волосся людини. Тип та кількість меланіну визначають колір нашого волосся. Уповільнення вироблення меланіну є частиною природного механізму старіння. Дослідження виявили, що у більшості людей сиве чи біле волосся починає з’являтися до 50 років.

Читайте також: Сивина – це не лише про старість. 4 фактори, які впливають на колір волосся

До того, як меланоцити стають зрілим та здатними виробляти меланін, вони повинні утворитися зі стовбурових клітин – своїх попередників. Тобто вони є так званим резервуаром майбутніх меланоцитів. Саме стовбурові клітини меланоцитів (MCSC) викликали зацікавлення у вчених.

Дослідники Гарвардського університету повідомили, що у мишей сивина через стрес пов‘язана зі швидким виснаженням стовбурових клітин меланоцитів.

Інфографіка, яка показує як стовбурові клітини виснажуються у відповідь на стрес, внаслідок чого у мишей сивіє шерсть. Фото: Judy Blomquist/Harvard University

Вони дослідили симпатичні нерви, які присутні в кожному волосяному фолікулі на шкірі. В умовах стресу симпатичні нервові волокна активуються і викидають певні речовини, які називаються нейромедіаторами, за механізмом "бийся або біжи". Активність виникає, коли людина перебуває у стресі, в небезпеці або займається фізичною активністю. Це сприяє збільшенню частоти серцевих скорочень і дихання, покращенню зору та уповільненню травлення. Нейромедіаторами є норадреналін та адреналін.

"Гострий стрес, особливо реакція "бий або біжи", традиційно вважається корисним для виживання тварин. Але в цьому випадку стрес спричиняє постійне виснаження стовбурових клітин", – сказав науковець Б. Чжан, провідний автор дослідження.

Норадреналін впливає на стовбурові клітини та змушує їх швидко ділитись і розвиватись, тобто відбувається надмірно стрімке використання та виснаження цих клітин – резервуар майбутніх меланоцитів стає пустим завчасно. Оскільки клітин-попередників стає все менше і менше, то згодом просто не залишається "охочих" утворювати меланін і забарвлювати волосся – відбувається посивіння через стрес.

Водночас нові дослідження виявили, що інші клітини поза межами волосяних фолікулів (адипоцити – жирові клітини, імунні клітини) також грають важливу роль у регуляції стовбурових клітин меланоцитів. Це пояснює, що не лише стрес, а й ожиріння та порушення роботи імунної системи внаслідок певних захворювань можуть бути причиною передчасного посивіння.

Волосяні фолікули в процесі посивіння. Фото: edesignua/Depositphotos

Читайте також: Чи може через COVID-19 випадати волосся?

Чи можливе відновлення сивого волосся?

Оскільки зникають стовбурові клітини, то втрачаються і меланоцити, що виробляють меланін – волосся не може більше набувати кольору.

"Коли вони зникають, меланін більше не може утворюватись. Пошкодження незворотне", – пояснила професор Гарвардського університету Я. Цієсу.

Дослідження допомогло зрозуміти наскільки згубний вплив несе стрес не лише на волосся, а й на інші органи.

Читайте також: Як подолати затяжний стрес: зі стану "виживання" в "розвиток". Поради психолога

З іншого боку, доктор Ці Сун з університету Нью-Йорка, який також досліджував стовбурові клітини меланоцитів, розповідає, що, можливо, посивіння є частково зворотним процесом, і це може стати поштовхом для пошуку нових методів запобігання процесу набуття волоссям сірого кольору.

Насправді волосся не сивіє в прямому сенсі – воно росте сивим одразу. Одна волосина росте від одного до трьох років, потім вона випадає – і виростає нова. З віком нові волосинки, швидше за все, будуть білого кольору, адже меланіну стає все менше й менше.

Доктор Р. Шмерлінг з Гарвардської медичної школи поділився думками:

"Зазвичай сивина у людей не пов’язана зі стресом. Насправді волосся зовсім не "сивіє". Коли воно росте із волосяного фолікула, тоді й встановлюється колір. Якщо одне пасмо спочатку має каштановий колір (чи рудий, чи чорний, чи білявий), воно ніколи не змінить його (якщо ви не користуєтесь фарбою)".

З віком виробляється менше пігменту, тому коли волосся проходить свій природний цикл відмирання та регенерації, воно з більшою ймовірністю почне сивіти після 35 років. Генетика відіграє певну роль у тому, коли саме почнеться цей процес.

Хоча стрес не може змінити колір окремих пасм волосся, він може спровокувати загальний стан, який називається "телогеновим випадінням". В такому разі волосся після якоїсь критичної події (надмірний тривалий стрес тощо) випадає приблизно втричі швидше, ніж зазвичай.

"Але якщо ви середнього віку і через стресову подію ваше волосся випадає та відновлюється набагато швидше норми, то цілком можливо, що волосся, яке виросте згодом, буде сивим.

Дослідження на мишах продемонструвало як стрес може призвести до сірого забарвлення хутра. Чи стосується це людей і як часто це впливає на посивіння волосся – незрозуміло", – додає доктор Р. Шмерлінг.

Читайте також: "До" і "після": як жінки повертають свою сивину після років фарбування. ФОТО

Посивіння волосся внаслідок стресових подій. Фото: thelivephotos/Depositphotos

З’явилась сивина через стрес: що робити?

На те в якому віці та наскільки сильно ваше волосся посивіє здебільшого впливають гени, які успадковуються від батьків. Безумовно і стрес, і харчування, і стиль життя відіграють певну роль у цьому процесі.

Також на зміну кольору волосся можуть впливати певні лікарські засоби, щоправда, призначені вони зовсім не для цього, а для лікування пухлин, наприклад.

"Іматиніб - протипухлинний препарат, який проявив дивний побічний ефект під час клінічних досліджень: волосся пацієнтів зазнало репігментації, тобто зникала сивина і повертався вихідний колір. Пояснення цього ефекту досі не знайдено і застосування цього препарату для подолання сивини є малоймовірним", – пояснює патофізіолог Віктор Досенко.

Зменшення кількість стресу у вашому житті – найкраще рішення, але це не допоможе повернути волосся до нормального кольору. Запобігти посивінню – так.

"Профілактика посивіння волосся полягає у розумінні головних факторів його виникнення, а це зовнішні фактори – ультрафіолетове випромінювання, паління, забруднення повітря, промислові фактори та інше", – розповідає патофізіолог та генетик Віктор Досенко.

Поява сивини залежить від багатьох факторів і лише впливаючи комплексно, можна зарадити посивінню. Та варто пам’ятати, що в більшості випадків – це генетично запрограмований процес, і на колір вже сивого волосся вплинути можна лише фарбою.

А щоб передбачити коли в вашому волоссі з’являться сірі пасма – легше дізнатись, коли посивіли ваші батьків та їхні батьки.

Вам може бути цікаво: Чому на шкірі голови виникає лупа та як її позбутися

Реклама:

Головне сьогодні