Чи справді знежирені молочні продукти більш корисні для здоров’я? Пояснюють вчені

Ірина Батюк — 26 грудня 2023, 10:00

Десятиліттями експерти стверджували, що молочні продукти з меншим відсотком жирності є більш корисними для здоров’я. Однак останні дослідження ставлять це під сумнів.

Дослідники, які опитували людей щодо їхньої дієти, а потім протягом багатьох років відстежували стан їхнього здоров’я, виявили зв’язок між споживанням цільних молочних продуктів і меншим ризиком виникнення певних захворювань (серцево-судинних, діабету 2-го типу), а також підвищення кров’яного тиску, пише The New York Times.

За словами доктора Даріуша Мозаффаріана, кардіолога, професор медицини в Університеті Тафтса, в ході досліджень не виявили взаємозв’язку між розвитком недуг і надання переваги йогуртам, сирам і молоку з повним вмістом жиру.

Також вчені з’ясували, що у людей, які споживають цільні молочні продукти, не зростає ймовірність набору ваги.

Фото: Valentyn_Volkov/Depositphotos

У дослідженні, в ході якого протягом дев’яти років спостерігали за 136 тисячами дорослих із 21 країни, науковці виявили цікаву закономірність. Люди, які вживали дві або більше порцій молочних продуктів на день, мали на 22% менший ризик розвитку серцево-судинних захворювань і на 17% нижчу ймовірність смерті, ніж ті, хто взагалі їх не вживав.

Водночас у тих, хто споживав більшу кількість насичених жирів із молочних продуктів, не виявили більшого ризику розвитку серцевих захворювань або настання смерті.

Читайте також: Яка їжа корисна для здоров'я серця, а яких продуктів краще уникати

У великому аналізі, опублікованому в 2018 році, вчені об’єднали результати 16 досліджень, у яких взяли участь понад 63 тисячі дорослих. Вони встановили, що люди, в крові яких рівень молочних жирів був вищим, мали на 29% менше шансів захворіти на діабет II типу, ніж ті, в кого він був нижчим.

"Це відкриття свідчить про те, що споживання молочного жиру може бути корисним, і не варто уникати його", – каже доктор Мозаффаріан.

За його словами, ці дослідження не можуть довести, що молочні продукти зменшують певні ризики захворювань – для цього потрібні довгострокові клінічні випробування, яких ще не проводили.

Однак короткострокові дослідження свідчать, що споживання молочних продуктів, зокрема їх цільних варіантів, знижують артеріальний тиск учасників і не збільшують вагу чи рівень ліпопротеїдів низької щільності ("шкідливого холестерину"). Це підтверджує безпечність молочного жиру для здоров’я серця.

Чому молочні жири можуть бути корисними?

Фото: lightpoet/Depositphotos

Чимало авторитетних органів охорони здоров’я, зокрема Всесвітня організація охорони здоров’я та Американська кардіологічна асоціація, у своїх рекомендаціях, які стосуються вибору молочних продуктів, закликають обирати знежирені.

Ця рекомендація ґрунтується на тому, що цільні молочні продукти містять багато насичених жирів, а вибір аналогів з меншим вмістом жиру нібито може знизити ризик виникнення серцевих захворювань. Ця настанова ​​сягає ще 1980 року – тоді опублікували перше видання Дієтичних рекомендацій для американців.

Читайте також: Як оцінити свій ризик серцево-судинних захворювань – пояснює МОЗ

Однак відтоді більшість досліджень впливу на здоров’я жирних молочних продуктів не змогли виявити жодних переваг від вибору нежирних версій, каже доктор Даріуш Мозаффаріан.

Водночас з’явилося чимало досліджень, які доводять зворотне.

Наприклад, за словами доктора Рональда Краусса, професора педіатрії та медицини з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, молочні жири не лише можуть бути не такими шкідливими, як вважалося раніше, а навіть корисними для здоров’я.

Він пояснює це тим, що серед різних типів насичених жирів, які можна знайти в харчових продуктах, молочні продукти містять ті, що пов’язані зі зниженням ризику діабету 2-го типу та ішемічної хвороби серця.

"Молочний жир також "упакований" в унікальну природну структуру – мембрану глобули молочного жиру. Її компоненти можуть сприяти зв’язуванню холестерину в травному тракті, потенційно нормалізуючи його рівень в крові", – зазначає Марі-Каролін Міхальскі, керівниця досліджень Французького національного науково-дослідного інституту сільського господарства, продовольства та навколишнього середовища.

Читайте також: Які жири корисно їсти, а які – ні

Також, за її словами, певні типи молочних продуктів можуть бути кориснішими, ніж інші.

Наприклад, йогурт і сир є ферментованими продуктами, які можуть постачати до кишечника корисні бактерії.

"Вони також містять інші корисні молекули, що утворюються під час бродіння, зокрема вітамін K, який пов’язаний із здоров’ям серця", – погоджується доктор Мозаффаріан.

Важливішим, ніж рівень жирності, за його словами, є те, який молочний продукт людина обирає.

Які молочні продукти обирати? Поради вчених

Фото: belchonock/Depositphotos

Пенні Кріс-Етертон, почесний професор наук про харчування в Університеті штату Пенсільванія, рекомендує додати три порції молочних продуктів до збалансованого денного меню. Однак не всі вони мають бути з цільного молока, адже воно є більш калорійним.

Доктор Мозаффаріан пропонує включати принаймні одну-дві порції йогурту та сиру на день – бажано несолодкі варіанти, щоб уникнути додавання цукру. Щодо вмісту жиру він застережень не має.

Доктор Міхальскі рекомендує надавати перевагу жирному йогурту.

"Бо при видаленні природних жирів втрачаються деякі вітаміни, зокрема A і D, а також смак і текстура", – каже вона.

Замість вершкового масла доктор Кріс-Етертон заохочує людей використовувати рослинні олії, як-от оливкову, рапсову чи соєву, або маргарини, виготовлені з тих самих олій.

За словами доктора Краусса, вершкове масло та вершки дійсно підвищують рівень холестерину в крові більше, ніж інші джерела молочного жиру, тому він рекомендує обмежити їх.

Читайте також: Яке молоко слід обирати для себе та родини

Реклама:

Головне сьогодні