Вчені з'ясували, чи були у наших предків гени розсіяного склерозу та шизофренії

Вікторія Андрєєва — 11 січня, 09:00

Науковці виявили ключовий момент в історії людства, пов'язаний з генетичним ризиком розвитку розсіяного склерозу, діабету, шизофренії та інших захворювань.

Свої висновки вони опублікували у журналі Nature, пише The New York Times.

Вчені встановили, що близько 5000 років тому європейська ДНК почала виявляти генетичні підписи групи скотарів Ямна, які жили в степах, що простягаються від України до Казахстану.

Вони виявили у кочівників генетичні мутації та припустили, що ці люди були схильні до швидкої імунної відповіді. До свого аналізу вони додали інформацію про мисливців-збирачів із Західної Європи та фермерів Близького Сходу.

Фото: zentilia/Depositphotos

Вчені порівняли генетичний матеріал останків та нині живих людей. Таким чином вони відстежили найбільш значні популяційні міграції по світу.

Масив генетичних даних вчені отримали з UK Biobank, де зібрана ДНК-інформація понад 433 тисяч людей, що народили у Великій Британії.

Один з аналізів показав, що мисливці-збирачі із Західної Європи мали багато варіантів генів, які підвищують ризик підвищення рівня холестерину та кров’яного тиску, а також виникнення діабету.

Інший аналіз засвідчив, що у стародавніх фермерів Близького Сходу було багато генів, пов’язаних із тривогою та іншими розладами настрою. Але це не означає, що стародавні люди страждали від цих захворювань.

Наприклад, у сучасному світі діабет спричиняє дешева їжа, насичена цукром, якщо вона становить більшу частину раціону людини. У попередні століття гени високого ризику діабету, можливо, не мали передумов для спричинення захворювання.

Керівник дослідження та генетик з Копенгагенського університету Еске Віллерслев і його колеги виявили, що в деяких випадках ці генетичні варіанти забезпечували древнім народам перевагу у виживанні.

Серед Ямної найбільш поширеними були варіанти, що підвищують ризик розвитку розсіяного склерозу. Дослідження показали, що при такому генетичному наборі імунна система краще протистояла вірусам і бактеріям.

Цікаво, що деякі скелети містили ДНК не лише людей, а й хвороботворних вірусів і бактерій. Багато з цих патогенів не були виявлені у мисливців-збирачів чи навіть перших фермерів у Європі. Але останки Ямної містили генетичні сигнатури низки патогенів, зокрема й збудників чуми.

Водночас Ямна була більш вразливою до хвороб тварин, ніж їхні попередники. Оскільки ці люди залежали від тварин, для отримання м’яса та молока вони перебували в постійному контакті зі своїми стадами.

Експерт з розсіяного склерозу з Оксфордського університету доктор Ларс Фуггер припускає, що в сучасному середовищі людина зіштовхується з меншою кількістю інфекційних захворювань, ніж у минулі століття. Тому сильна імунна система частіше дає збій, атакуючи власний організм.

Наразі єдиним ефективним лікуванням розсіяного склерозу є препарати, які пригнічують імунну систему. Однак він вважає, що цей механізм варто ретельно дослідити та "відкалібрувати".

Читайте також: Мозок людини обробляє травматичні спогади як теперішні переживання – дослідження

Реклама:

Головне сьогодні