Вчені пояснили, чому аутоімунні захворювання частіше вражають жінок

Ірина Бура — 2 лютого, 20:12

Близько 80% усіх випадків аутоімунних захворювань фіксують у жінок. Причина непропорційності криється в Х-хромосомі. Ця інформація допоможе знайти нові діагностичні і терапевтичні можливості.

Раніше дослідники вважали, що причиною аутоімунної диспропорції є статеві гормони та неправильне регулювання генів у Х-хромосомі. Але в ході нового дослідження, опублікованого в журналі Nature, вони з'ясували справжню причину цього явища.

Так, вчені встановили, що білки, які відіграють центральну роль в інактивації Х-хромосоми, можуть самостійно запускати імунологічні тривожні "дзвіночки".

У жінок – дві Х-хромосоми, а у чоловіків – Х і Y, що визначають стать. Кожна хромосома містить гени, що виробляють білки. Вони виконують власні функції в клітинах.

ФОТО: Spectral/Depositphotos

За словами вчених, інактивація Х-хромосоми приглушує активність однієї Х-хромосоми в більшості XX-клітин, що робить гени, зчеплені з Х-хромосомою, такими ж, як у XY-клітин, типових для чоловіків.

Процес є суто фізичним: довгі "нитки" РНК, відомі як молекули XIST, обертаються навколо хромосоми, притягують десятки білків та утворюють комплекси, які ефективно пригнічують гени всередині.

Коли сотні таких молекул обертаються навколо Х-хромосоми, вони повністю "закривають" її. Якщо ген у другій Х-хромосомі вийде з-під контролю Xist, це призведе до надлишку білків, які можуть бути токсичними. Низка білків, залучених до аутоімунних захворювань, також допомагає Xist закрити Х-хромосому, наголошують вчені.

Як зазначає один з авторів дослідження Говард Чанг, аутоімунні захворювання можуть виникати під час нормального процесу відмирання клітин в організмі жінки. У кров скидається багато молекул Xist і приєднаних до них білків. Тож коли імунна клітина стикається з Xist, бачить приєднані білки й може помилково почати виробляти антитіла до білків Xist.

Щоб перевірити цю ідею, Чанг і його колеги "викликали" у мишей захворювання, схоже на вовчак, і виявили, що тварини, які виробляли Xist, мали вищі рівні аутоантитіл. Їхні імунні клітини також перебували у стані підвищеної готовності.

Примітно, що ті ж самі аутоантитіла були виявлені у зразках крові людей, хворих на вовчак, склеродермію та дерматоміозит. Це свідчить про те, що Xist та пов'язані з ним білки є "чимось, що наша імунна система не може ігнорувати", кажуть дослідники.

"Діагностика, спрямована на ці аутоантитіла, може допомогти клініцистам у виявленні та моніторингу різних аутоімунних розладів", – каже Монтсеррат Анґера, генетикиня з Університету Пенсильванії у Філадельфії.

Читайте також: У МОЗ назвали інфекції, які вже майже не реагують на антибіотики





Реклама:

Головне сьогодні