Якою має бути їжа для мозку? Пояснює наука

Ми знаємо, що їжа "годує" тіло і формує талію. Але багато з нас забувають, що те, чим ми харчуємося, також годує мозок, формує думки та дії.

Мозок – найголодніший орган нашого тіла. Він споживає 20% загальної енергії.

Яку їжу для роботи мозку варто додати в свій раціон, а від чого краще відмовитися, науковиця Ліза Москоні радить в The Guardian.

Клітини нашого мозку незамінні. На відміну від решти тіла, де клітини постійно оновлюються, переважна більшість клітин мозку залишаються з нами все життя, а це означає, що вони потребують додаткового догляду та харчування.

Мозок споживає 20% нашої загальної енергії

Науковиця Ліза Москоні багато років витратила на вивчення нейронауки та неврології. Як не дивно, під час свого 15-річного дослідження вона вивчала книги рецептів, щоб дізнатися, яка їжа корисна для мозку. Виявляється, вони важливі для сучасної науки про мозок.

РЕКЛАМА:

Дослідження показало, що деякі продукти корисні для мозку, захищають його, стаючи щитом, який оберігає від ушкоджень.

Читайте також: Мозок підлітків часом ігнорує голос мами. Вчені пояснили чому

Інші продукти шкідливі: сповільнюють роботу мозку та збільшують ризик зниження когнітивних здібностей.

Продукти для покращення роботи мозку

Читайте також: Чи можна схуднути, якщо багато думати? Як наш мозок спалює калорії

1

Жирні кислоти

Поліненасичені довголанцюгові жирні кислоти важливі для нашого мозку.

Серед них відома Омега-3.

Риба – дуже корисна для головного мозку. Зокрема, жирна, на кшталт лосося, скумбрії, анчоусів та сардин. Вона є найкращим природним джерелом єдиного жиру, який потрібен мозку впродовж усього життя.

Хорошою альтернативою рибі є насіння льону або Чіа.

2

Глюкоза

Глюкоза – одне з головних джерел енергії клітин організму, тому неймовірно важливо, щоб мозок отримував її вдосталь.

Треба вживати овочі і фрукти, які багаті на речовину глюкозу і водночас містять достатньо клітковини для стабілізації рівня цукру в крові. Зокрема, глюкоза міститься в таких продуктах, як буряк, солодка картопля, цільне зерно, цибуля. Також варто дізнатися, чим корисне ківі і включити його у раціон.

Добрими джерелами глюкози також є необроблений мед, кленовий сироп та кокосовий цукор.

3

Вітаміни та мінерали

Смакуйте усіма видами вітамінів та мінералів, особливо тими, які мають антиоксидантні ефекти.

Звертайте увагу на такі вітаміни як А, С, Е, селен, а також на залізо, цинк та мідь.

Найкращим джерелом усього цього є фрукти та овочі: їжте ягоди, апельсини, грейпфрути та яблука.

Вони солодкі, але мають низький глікемічний індекс.

Зелені листові чи капустяні овочі (брокколі, шпинат, капуста, салат) так само, як інші овочі на кшталт цибулі, моркви, томатів чи гарбуза також повні вітамінів та мінералів, волокон та поживних речовин, які борються з хворобами і потрібні для здорової нервової системи.

4

Нерафінована оливкова олія

Нерафінована оливкова олія першого сорту потрібна нашому мозку.

Вона наповнена антивіковими поживними речовинами на кшталт Омеги-3 та вітаміну Е.

Вітамін Е дуже важливий для захисту від деменції.

Великі дослідження в США та Європі показують, що літні люди, які вживають щодня 16 міліграм вітаміну Е, на 67% менше ризикують деменцією порівняно з тими, хто їсть його менше або взагалі не вживає.

Ризик деменції значно зменшується, якщо приймати вітамін Е разом з вітаміном С.

Вони захищають клітини мозку від шкідливих ефектів токсинів та вільних радикалів.

Вітамін Е має додаткову перевагу: збільшує доставку кисню в мозок.

5

Шкідливі продукти для мозку

Фаст-фуд, смажена, жирна їжа, молочні продукти з високим вмістом жиру.

Найшкідливішою є їжа, наповнена транс-жирами, рафінованим цукром (торти, печиво, чипси, готові страви, заморожені продукти тощо)

Сюди ж відносяться всі маргарини, промислові сири і різні "кремові" сирні продукти.

Замисліться над споживанням обробленого м'яса на кшталт салямі, інших ковбас та сосисок.

Чим частіше ви вживаєте шкідливі продукти, тим більше ризикуєте зменшенням когнітивних здібностей та розвитком деменції.

Різні дослідження показують, що люди, які споживають хоча б 2 грами транс-жирів щодня, вдвічі більше ризикують порівняно з тими, хто споживає менше 2 грамів транс-жирів на добу.

Більшість учасників досліджень їли як мінімум 2 грами транс-жирів на день, а велика частина з них вживала постійно більш ніж подвійну "дозу".

Всі фото: Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні