Чому фруктові чаї та напої шкідливі для наших зубів – дослідження
Фруктові чаї та напої мають приємний смак та освіжають, тому не дивно, що вони популярні.
Але при цьому небезпечні, заявляють вчені з Королівського коледжу Лондона, пише Daily Mail.
Їхнє дослідження показало, що регулярне вживання напоїв "з кислинкою" в 11 разів збільшує ризик розвитку ерозії зубної емалі.
Фото: zi3000/Depositphotos |
– Кислі напої сьогодні на піку моди, – каже провідний автор роботи, доктор Саоірс О'Тул (Saoirse O’Toole). – Багато людей п’ють їх, щоб втамувати справу, а хтось впевнений, що чашка імбирного, ягідного чи лимонного чаю зранку натщесерце допомагає змінити імунітет. На жаль, ми змушені їх розчарувати.
Вчені детально вивчили дані дослідження, нещодавно проведеного в лікарні Гая в Лондоні.
Вони порівнювали харчування 300 людей з сильно пошкодженими зубами і 300 пацієнтами, які не скаржились на проблеми з зубами.
Виявилось, що натуральні фруктові кислоти, вступаючи в контакт з емаллю, починають її руйнувати.
Ще швидше це відбувається при нагріванні: тепло збільшує швидкість хімічної взаємодії лимонної кислоти с фосфатом кальцію, роблячи емаль більш вразливою до пошкодження.
Гарячий напій шкодить зубам набагато більше, ніж холодний.
Науковці також довели, що люди, яким подобається пити чай повільно, смакуючи кожен ковток у роті, ризикують більше.
Тобто ерозію зубів можна попередити, швидко випиваючи напій.
[L]Також вчені виявили, що чай без цукру такий же шкідливий для зубів, як і з ним.
Стоматологи попереджують і про шкідливий вплив модних фруктових смузі та фруктових чипсів на зуби – вони містять багато лимонної кислоти.
Та й свіжі фрукти краще вживати в обмеженій кількості, за можливістю швидко пережовуючи.