Чи варто вам перейти на безлактозне молоко?
Багато людей не можуть споживати звичайне коров’яче молоко через лактозну непереносимість.
Тому таким людям рекомендовано отримувати поживні речовини, як-то кальцій чи білок, з інших альтернатив, наприклад, безлактозного або рослинного молока.
Ми скористались ресурсами Healthline i Mayo Clinic, щоби з’ясувати, як роблять безлактозне молоко та в чому його переваги.
Що таке лактозна непереносимість?
Головним джерелом енергії в коров’ячому молоці є лактоза. Для її перетравлення в організмі повинно бути досить ферменту лактази, який розщеплює лактозу на два прості вуглеводні – глюкозу і галактозу.
Діти і підлітки мають зазвичай високий та сталий вміст лактази, адже молоко – це перша наша їжа з моменту народження.
Але з віком кількість ферменту зменшується. Одне дослідження стверджує, що 75% дорослих людей втрачають здатність перетравлювати молоко на якомусь етапі свого життя.
Фото: choreograph/Depositphotos |
Якщо після вживання молока, ви відчуваєте здуття живота, біль чи дискомфорт, газоутворення чи діарею, тоді у вас, радше за все, є непереносимість лактози.
Проте, типи непереносимості є різними: первинна та вторинна, повна чи часткова. Щоб визначити тип, потрібно пройти тестування та проконсультуватися з лікарем.
Як виробляють безлактозне молоко?
Виробники харчових продуктів просто додають лактазу до складу звичайного коров’ячого молока.
Лактаза розщеплює лактозу в складі молока, а отже люди з непереносимістю можуть безпечно його споживати. Безлактозне молоко зберігає практично той самий смак, вигляд та поживну вартість, що й звичайне.
До того ж, смак безлактозного молока може бути дещо солодшим через те, що лактаза розщепила лактозу на солодші глюкозу та галактозу.
Скільки поживної користі в безлактозному молоці?
Безлактозне молоко містить майже ту ж саму концентрацію білків та кальцію, що й звичайне.
У 240 мл (приблизно одна склянка) безлактозного молока міститься близько 8 г білку.
Фото: VadimVasenin/Depositphotos |
У цій же порції міститься близько 25% добової потреби кальцію для дорослої людини та 90 калорій.
Також виробники молока зазвичай насичують його іншими поживними компонентами, як-то вітаміни В12 і D, фосфор та рибофлавін.
Кому безлактозне не підходить
Хоча безлактозне є чудовою альтернативою для людей з лактозною непереносимістю, частині людей воно все одно не підходить.
Передовсім, веганам, адже безлактозне молоко є продуктом тваринного походження.
Також алергікам, що мають чутливість до будь-яких молочних продуктів. Так само, люди, які вирішили дотримуватися дієти без молочних продуктів, повинні подумати над іншими джерелами кальцію та білку замість тваринного молока.
Вас також може зацікавити:
Диявольське молоко: що не так з молочними продуктами, які ми вживаємо
Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.