Диявольське молоко: що не так з молочними продуктами, які ми вживаємо

Доповнено 8 липня

Ви їдете селом і бачите поле, на якому хрумтять соковитою травою сотня корів. Потім їх женуть додому, і у металеві відра дзвоном вдаряє парне молоко.

Тільки в одних корів це молоко шкідливіше, ніж в інших. Як таке можливо?

Виявляється, існує два типи молока: А1 і А2. На смак і колір вони можуть бути однакові, але ефекти різні.

Існують дослідження, які твердять, що А1 може негативно впливати на наше здоров’я, за що його прозвали "диявольським молоком". Тоді як А2 не має таких наслідків.

Не чули про таке?

Ми теж. Як і відомий український професор, генетик, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені О. О. Богомольця НАН України Віктор Досенко. Та коли він вивчив наукові дослідження і разом з колегами провів власне, посмів зазіхнути "на священних корів".

steho/Depositphotos

Про "диявола в молоці", йогурти, кефіри, дитячі суміші та навіть спортивне харчування, Віктор Досенко розповів "Українській правді. Життя".

ДВА ТИПИ МОЛОКА 🥛

Ось коротке наукове пояснення.

Один із білків молока, β-казеїн, може стати джерелом β-казоморфіну, який утворюється в шлунково-кишковому тракті людини й здатен активувати наші морфінові рецепторі µ1.

β-казоморфін може утворитися тільки з молока певного типу – його назвали А1. В іншому молоці, яке назвали А2, він не утворюється.

ЩО НЕ ТАК З МОЛОКОМ? 🥛

Деякі дослідження показали, що споживання коров’ячого молока А1 пов’язане з ймовірністю розвитку синдрому раптової смерті новонароджених, діабету, ожиріння у дітей та серцевих патологій.

У дорослих таке молоко сприяє розвитку цукрового діабету, серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, метаболічного синдрому і навіть онкології, пояснює Досенко.

Є також дані про вплив на мозок, на когнітивні властивості експериментальних тварин та людей.

Щоб дізнатися більше про дослідження цієї теми та вплив А1 молока на наш організм, скористайтеся картками. Для перегляду використовуйте стрілочки.

Споживання А1 викликає запальну реакцію в кишківнику.

Дослідження підтверджує шкідливі наслідки споживання β-казеїну А1 і передбачає розвиток хронічного ентериту, коліту та запальних реакцій у інших органах.

Інше дослідження на людях показало, що вживання А1 молока пов'язане зі збільшенням запалення шлунково-кишкового тракту, погіршенням симптомів травного дискомфорту та збільшенням часу відповідей та частоти помилок на когнітивному тесті.

Виключення з раціону A1 послаблює ці ефекти. До того ж, деякі симптоми непереносимості лактози можуть виникати через запалення, яке спричинює казоморфін. Цих симптомів можна уникнути, споживаючи молоко А2.

Інше дослідження розповідає про епідеміологічні, тваринні, in vitro та теоретичні докази того, що A1 β-казеїн та β-казоморфін-7 є важливим тригером діабету 1 типу.

Ще один огляд наукових досліджень показав, що вживання А1 уповільнює процес випорожнення у гризунів за участі механізмів, до яких мають стосунок морфінові рецептори, порівняно з щурами, що вживали А2 молоко.

Більшість ефектів у гризунів підтверджені як опіоїдно-опосередковані. Дискомфорт після споживання молока пов’язаний зі збільшенням маркерів запалення у людей, які споживають А1 молоко, але не А2.

Доповнено: При цьому є наукові дослідження, що заперечують шкідливість бета-казоморфіну та навіть доводять його позитивні ефекти за певної патології. Наприклад, тут і тут.
"Це очікувано, бо біологічноактивний пептид, що утворюється з казеїну, може спричинювати негативні ефекти в здоровому організмі та мати позитивну дію у хворому (молочний диявол може врятувати). В будь-якому разі, важливо знати, яке саме молоко ви споживаєте - А1 чи А2", - каже Досенко.

Наукова спільнота досі не досягла однозначного консенсусу щодо шкідливості А1 молока.

Різні дослідження дають протилежні результати і наукова дискусія досі триває.

Наразі у жодній з країн світу нема законодавчих заборон на виробництво А1-молока чи офіційних рекомендацій не вживати його.

ЯК ЗНАТИ, ЯКЕ МОЛОКО У КОРОВИ? 🥛

"На око" ви не зможете визначити, який тип молока дає ваша корова: А1 чи А2. Смак, колір, густота не старайтеся.

Корови однієї й тієї ж породи можуть мати різні варіанти β-казеїну.

Щоб визначити, у якої корови яке молоко, у деяких країнах уже проводять генотипування. Для цього в корів беруть генетичний матеріал (кров, епітелій, молоко) і аналізують ДНК.

У більшості країн домінує тип корів А1, розповідає Віктор Досенко. Щоправда, є порода корів в Індії, де корови тільки А2, але вони дають менше молока.

ЩО ЗРОБИЛИ УКРАЇНСЬКІ ВЧЕНІ 🐄

До Інституту фізіології Національної академії наук зателефонував фермер з Чернігівщини: "А ви не могли б провести генотипування молочних корів?".

digifun/Depositphotos

"Перша думка, що це рекламний хід, комерція, пригадує Досенко. Я спокійно жив і про це не знав, вживаю молочну продукцію. Відкриваю наукову літературу і просто новий світ".

Вчені з відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені О. О. Богомольця НАН України, яким завідує Досенко, погодилися зробити генотипування корів.

Поїхали до фермера, взяли біоматеріал у 10 випадково вибраних корів Голштинської породи (вона найпоширеніша у світі, та й в Україні таких корівок багато).

Аналіз цієї десятки показав, що більшість корів мають А2 генотип – дають безпечне молоко.

"Але це тільки маленька вибірка з 10 корів потрібно продовжувати!

У нас 2 мільйони дійних корів в Україні. Нам би зібрати хоча б 100-200 корів з різних регіонів України й дослідити. Наукова методика нескладна", каже Досенко.

Також українські науковці пішли в крамниці і купили там різної молочки на аналіз: молока, йогуртів, кефірів.

"Там є ДНК корів. Те, що в магазинах за молочні продукти продають не молочні продукти все балачки, усміхається вчений.

Усі ці молочні продукти молоко, кефір, йогурт містять обидва варіанти гена: і А1, і А2.

SergiyN/Depositphotos

І це зрозуміло, бо молоко від різних корів змішують і після обробки заливають в баночки. Не може бути по-іншому без сепарації корів.

Ми перевірили і дитячі суміші. Там теж і А1, і А2. Є діти, які не можуть харчуватися маминим молоком. Тому вони не мають вибору.

Хоча б для дітей штучну суміш ми можемо зробити лише з А2 молока?".

У зоні ризику і спортсмени, які споживають спортивне харчування. Просто тому, що в таких добавках багато казеїну.

А АНАЛІЗ КОРІВ – ЦЕ ДОРОГО? 🐄

Генетичний тест корови коштує не дорожче, ніж будь-який біохімічний аналіз цієї тварини, пояснює Досенко.

"Певні складнощі були на етапі налагоджування методики, але в нас великий досвід роботи з аналізу ДНК і технологія створена. Процес генотипування не складний та не вартісний.

Це зовсім недорого. Нам уже закидають, що ми гроші заробляти зібралися.

Які гроші?

Ми дійсно не можемо безкоштовно це генотипування проводити, але якщо хороший фермер звернеться, який захоче зробити лінійку такого молока і з майбутніх продажів якось розрахуватися, компенсувати нам реактиви, які потрібні для аналізу ми підемо назустріч. Ми не бізнесмени (на жаль чи на щастя)".

Таке молоко уже є у США, Австралії, Бельгії та Великій Британії.

Фото: Depositphotos

Світовий ринок А2 молока у 2018 році досяг 5.4 мільйонів доларів США, але до 2024 року, за прогнозами експертів, зросте у 5 разів.

"Ми плануємо поїхати і подивитися, як працює найближча до нас ферма А2 у Бельгії. Ближче нічого нема", каже Досенко.

Україна може у східноєвропейському регіоні стати першою країною, яка впровадить такий розподіл корів і їхнього молока, додає вчений.

Мова йде не про те, щоб примусити всіх фермерів позбутися А1 корів, а про можливість вибору для покупців, які не хочуть наражати себе і своїх дітей на такий ризик.

Ірина Андрейців, УП

Корисно також:

🥛 Як вибрати сир до смаку та з чим його їсти. Пояснює експерт

🥛 Не хлібом та молоком єдиним. Чому деякі діти позбавлені харчування у садках і школах

Реклама:

Головне сьогодні