Допомога для немовлят із патологіями: хто і в яких медзакладах може скористатися послугами

Віра Шурмакевич — 26 квітня, 16:31
Допомога для немовлят із патологіями: хто і в яких медзакладах може скористатися послугами
У 90 українських лікарнях новонароджених діток лікують безкоштовно
Sally Anscombe/Getty Images

В Україні 90 медичних закладів надають безкоштовну допомогу недоношеним немовлятам та тим, які народилися із складними патологіями. Послуги для таких малюків покриває Програма медичних гарантій.

Про це "УП. Життя" повідомили в Національній службі здоров’я України.

Якщо при огляді вагітної лікар-гінеколог виявив у неї чи плода проблеми, які ускладнюватимуть пологи або викликатимуть їх передчасно, він скерує породіллю народжувати у лікарню, яка надає неонатальну допомогу.

"Від початку 2024 року вже 9 215 малюків, які народилися передчасно або мали складну патологію, отримали допомогу в межах Програми медичних гарантій. Всі послуги для цих діток є безоплатними", – каже голова НСЗУ Наталія Гусак.

У 2024 році тариф на таку меддопомогу становить 8735 гривень, але до нього також застосовують коефіцієнти. До прикладу, за лікування одного новонародженого дитяти з вагою 1000-1499 грамів, яке потребує або штучної вентиляції легень більше чотирьох діб, або проведення операцій, медичний заклад отримає майже 195 тисяч гривень.

ВІДЕО ДНЯ

За лікування немовляти, маса якого на момент народження коливається в межах від 750 до 999 грамів – майже 422 тисячі гривень, а з вагою, меншою за 750 грамів, – понад 551 тисячу гривень.

Тариф покриває витрати на:

  • інтенсивну терапію для новонароджених, а також необхідне лікування для стабілізації їхнього стану;
  • інструментальні та лабораторні дослідження;
  • забезпечення дихання, зокрема штучну вентиляцію легень;
  • препарати та витратні матеріали на всіх етапах лікування.

Ознайомитися з переліком закладів, які мають контракт із НСЗУ на надання допомоги новонародженим, можна на інтерактивній мапі.

Перейшовши за посиланням, необхідно обрати область проживання та групу послуг – "Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках".

Також для отримання інформації можна зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Раніше ми розповідали, де українці та українки можуть безкоштовно лікуватися від безпліддя і хто та за яких умов може скористатись такими послугами.

Реклама:

Головне сьогодні