Спорт, ймовірно, зменшує кількість стресу: це відображається на здоров'ї серця та психіці

Анна Коваленко — 16 квітня, 17:30
Спорт, ймовірно, зменшує кількість стресу: це відображається на здоров'ї серця та психіці
У людей, які більше займались спортом, спостерігалося зменшення сигналів стресу.
nd3000/Getty Images

Фізична активність може зменшувати кількість сигналів стресу в організмі. У людей із депресією такий ефект є більш помітним, ніж у здорових.

Про це повідомляє CNN із посиланням на дослідження, опубліковане в JAACC Journals.

Науковці проаналізували результати опитування більше 50 тисяч дорослих віком близько 60 років. Вони також дослідили зображення їхнього мозку і цифрові записи серцево-судинних подій (випадків можливого пошкодження серцевого м’яза).

Так вчені виявили зв’язок між зниженням рівня сигналів стресу в мозку та фізичною активністю учасників. Це призводить до зменшення ризику серцево-судинних захворювань, стверджують вони.

"В осіб, які більше займалися фізичними вправами, спостерігалося поступове зниження в мозку сигналів, пов’язаних зі стресом", – каже провідний автор дослідження доктор Ахмед Тавакол, ад’юнкт-професор медицини Гарвардської медичної школи.

Позитивні зміни виявили не тільки в обсягах сигналів стресу, а й у збільшенні активності префронтальної кори – частини мозку, яка відповідає за когнітивні процеси, що контролюють поведінку.

Як зазначають автори, надмірна кількість сигналів стресу може стати причиною запалень і підвищеної активності симпатичної нервової системи, що призводить до загального підвищення активності організму внаслідок прискорення роботи серця, звуження просвіту судин, стимуляції обміну речовин.

Також було відмічено стрибки кров’яного тиску та виникнення хвороб, пов’язаних із потовщенням артерій.

Як виявилось, уплив активності більш показовий в осіб, які в минулому хворіли на депресію. Для осіб, які раніше не мали цього захворювання, користь від занять зникає приблизно після 300 хвилин помірної активності на тиждень. Однак для людей, що страждали/ють на депресію, перевага зберігалась довше.

"Відомо, що депресія є важливим фактором ризику серцево-судинних захворювань, а також одним із найпоширеніших станів, пов’язаних зі стресом.

Незважаючи на те, що деякі особи можуть бути більш сприйнятливими до стресу та його наслідків для здоров’я, ми бачимо, що вони також можуть отримувати більше користі від фізичних вправ та їхніх ефектів модуляції стресу. Це надихає", – стверджує авторка дослідження докторка Кармель Чой, клінічна психологиня і доцентка Гарвардської медичної школи та Массачусетської лікарні.

Однак учені не беруться однозначно говорити про те, що саме заняття спортом діють на організм таким чином. Причиною обережності у висновках є те, що вони здійснювали спостереження за учасниками, а не рандомізоване дослідження.

Нагадуємо, у лікуванні депресії науковці виявили фізичну активність такою ж дієвою, як і терапію.

Реклама:

Головне сьогодні