Бактерії можуть бути винні у діагнозі "психоз"? Вчені знайшли специфічний зв’язок

Вікторія Андрєєва — 8 червня, 14:02
Бактерії можуть бути винні у діагнозі психоз? Вчені знайшли специфічний зв’язок
Вчені знайшли ще одного потенційно винуватця психічних розладів – бактерії
alexraths/Depositphotos

Про причини виникнення шизофренії вчені знають не багато. До появи хвороби можуть "докластися" фізичні, генетичні, психологічні фактори.

Та вчені знайшли ще одного потенційно винуватця психічних розладів – бактерії. Йдеться про представників Bartonella. ДНК цих бактерій переносять членистоногі (блохи, воші та кліщі) та домашні тварини.

Нове дослідження показало, що у пацієнтів з діагнозом шизофренія або іншого розладу ймовірність наявності ДНК цих бактерій у крові втричі вища, ніж у дорослих без цих розладів. Наукову роботу опублікували у журналі Frontiers in Psychiatry, пише Neuroscience News.

Вид бактерій Bartonella henselae асоціюється з хворобою котячих подряпин, яка донедавна вважалася короткочасною інфекцією. Існує принаймні 45 різних відомих видів цих бактерій, з яких 18 – інфікують людей.

Дослідники з Університету штату Північної Кароліни проаналізували зразки крові 116 людей, виявивши значну присутність ДНК Bartonella у тих, хто страждає на психоз.

ВІДЕО ДНЯ

Серед учасників:

  • 29 осіб входили до контрольної групи;
  • 16 були продромальними (тобто мали симптоми, але не було формального діагнозу);
  • 51 – діти, підлітки або дорослі з психозами;
  • 20 осіб – близькі родичі тих, у кого був діагностований психоз.

За результатами дослідження, 43% учасників з діагнозом психоз мали ДНК Bartonella в крові порівняно з 14% у контрольній популяції.

"Це дослідження додатково підтверджує зв’язок між інфекцією Bartonella та психозом і може мати важливі клінічні наслідки. Однак варто наголосити, що зв’язок не доводить причинність.

Інший важливий висновок полягав у тому, що частота позитивних тестів на антитіла до бартонеллозної інфекції суттєво не відрізнялася для контрольної групи та осіб з психозом. Це говорить про те, що ці бактерії широко впливають на населення, тому покладатися лише на результати аналізів не варто", зазначив співавтор дослідження доктор Браян Феллон.

Реклама:

Головне сьогодні