Тест

На коллайдері відтворили маленький Великий вибух

На новому етапі експериментів дослідники Європейського центру ядерних досліджень зіштовхнули в коллайдері ядра атому свинцю.

Як сказала представник центру Барбара Вармбейн, те, що вдалося зробити вченим, це, по суті, "дуже маленький Великий вибух", повідомляє Бі-Бі-Сі.

На думку дослідників, саме при таких зіткненнях може бути отримана так звана кварк-глюонна плазма. Вчені вважають, що ця речовина з'явилася на перших фазах появи Всесвіту.

Вивчення цієї матерії може пролити світло на те, яким чином відбувався процес формування і розвитку Всесвіту - від Великого вибуху, що стався 14 мільярдів років тому, до наших днів.

Раніше у коллайдері зіштовхували пучки протонів, вчені називають перехід на використання часток свинцю зовсім новим напрямком у роботі коллайдеру.

За словами одного з організаторів експерименту доктора Девіда Еванса з університету Бірмінгема, при зіткненні ядер атомів свинцю виділялася температура, що в мільйони разів переважає температуру в центрі Сонця.

Учені вважають, що ці експерименти дадуть більш повне уявлення про характер взаємодій між кварками, що групуються в протони і нейтрони.

Експерименти на коллайдері, що представляє собою замкнений тунель довжиною в 27 кілометрів, побудовано під землею на кордоні Франції і Швейцарії, припинять з технічних міркувань у грудні.

Технічна зупинка триватиме до лютого 2011 року, після чого фізичний прилад вартістю в 10 мільярдів доларів запустять знову.