Найвищому українцю зробили операцію, щоб зупинити його ріст

— 4 липня 2011, 10:38

Незвичайному пацієнту прооперували аденому гіпофіза. Після цього вироблення гормонів росту, які й призвели до того, що зріст Леоніда Стадника з роками перевищив 2 метри 50 сантиметрів, мало б нормалізуватися.

Про це в інтерв'ю "Бі-Бі-Сі" сказав керівник центру нейрохірургії Олександр Возняк

"Ми очікуємо, що припиниться його ріст і зменшиться ендокринний злам в його організмі, тобто поліпшиться загальний стан організму", - сказав Возняк.

При проведенні операції враховували особливі фізичні дані Леоніда Стадника.

"Людина високого зросту, з величезним об'ємом легенів. Власне, навіть знайти апарат, щоб провести штучне дихання, також потрібна була підготовка. Потрібен анестезіолог, який міг би зробити наркоз людині вагою більше ніж 200 кілограмів і зростом понад два метри 50 сантиметрів", - пояснив керівник центру нейрохірургії.

[L]Операцію робили два українських лікарі і один американський: керівник центру нейрохірургії Олександр Возняк, керівник центру ЛОР патології Тарас Кунах і професор з університету Солт Лейк Сіті штату Юта (США) Вільям Колдвел.

Американський медик, якого називають одним з провідних спеціалістів по аденомі гіпофізу, приїжджав до України для участі в науковому семінарі. Коли йому запропонували взяти участь в унікальній операції, одразу погодився.

Повне видалення пухлини було проведено через ніс за допомогою мікроскопа та ендоскопа.

Стан прооперованого задовільний і його незабаром випишуть з лікарні.

Леонід Стадник був визнаний найвищим українцем у 2007 році. Йому також пропонували офіційно пройти перевірку на отримання права називатися найвищим на планеті. Але Стадник відмовив Книзі рекордів Гіннеса офіційно вимірювати зріст за новими правилами: шість разів упродовж доби, стоячи та лежачи.

Тоді Леонід Стадник публічно заявив, що не хоче слави та популярності найвищого чоловіка світу.

Неофіційний титул найвищого на планеті за Леонідом утримувався на підставі медичної довідки.

Високий зріст змушує велетня, мешканця одного із сіл Житоморської області, замовляти спеціальний одяг і взуття. Скрутний матеріальний стан та його проблеми зі здоров'ям ставали навіть предметом обговорення Житомирської обласної ради.

Реклама:

Головне сьогодні