Тест

Найбідніший президент у світі живе на фермі і 90% зарплати віддає на благодійність

Він живе на фермі і віддає майже всю зарплату на благодійність, пише Бі-Бі-Сі.

Перед його будинком на мотузках сушиться білизна. За водою треба ходити до колодязя посеред зарослого травою подвір'я. Будинок охороняють лише двоє поліцейських і триногий собака по кличці Мануела.

Саме так живе Хосе Мухіка - президент Уругваю, чий стиль життя мало схожий на те, як зазвичай живуть сильні світу цього.

Дім президента. Фото ВВС

Президент Мухіка відмовляється жити в офіційній резиденції і воліє жити на своїй родовій фермі неподалік від столиці країни Монтевідео. До будинку веде лише одна вузька грунтова дорога.

Президент і його дружина вирощують квіти на продаж. Найманих працівників у них немає.

За настільки аскетичний стиль життя, а також за те, що президент Мухіка віддає на благодійність близько 90% своєї зарплати (а він отримує 12 тис. доларів на місяць), його називають найбіднішим президентом у світі.

"Я так живу все життя, - говорить Мухіка, сидячи в своєму саду на старому стільці. На стільці подушка, яку облюбувала собака Мануела. - Я дуже добре живу з тим, що в мене є".

Президент віддає свої гроші благодійним організаціям, які допомагають бідним і дрібному бізнесу. У результаті його зарплата приблизно дорівнює середній по Уругваю - 775 доларів на місяць.

Всі державні службовці в Уругваї зобов'язані декларувати свої доходи і особисте майно. У 2010 році майно президента складалося з машини "фольксваген-жук" 1987 року вартістю в 1800 доларів.

У цьому році Мухіка також вніс у декларацію половину майна своєї дружини - це земля, кілька тракторів і будинок. У результаті його майно дійшло позначки 215 тис. доларів.

Хосе Мухіка був обраний президентом Уругваю в 2009 році. У 60-і і 70-і роки він воював на складі загонів лівого руху "Тупамарос", яке було натхненне ідеями кубинської революції.

Шість разів він був поранений, і 14 років провів у в'язниці. Більшу частину терміну Мухіку тримали в камері-одиночці. На свободу він вийшов в 1985 році, коли в Уругваї знову запанувала демократія.

За словами президента, роки, проведені в в'язниці, сформували його погляди на життя.

"Мене називають найбіднішим президентом, але я себе бідним не відчуваю. Бідні - це ті, хто працюють тільки для того, щоб жити в розкоші. Їм весь час хочеться все більше і більше".

"Якщо у вас мало речей, то немає сенсу все життя гарувати, як раб, заради того щоб здобувати ці речі. В результаті звільняється більше часу для самого себе".

"Може, я і схожий на старого дивака ... Але це мій вибір".

"Весь день ми говорили про стійкий розвиток. Про те як боротися з бідністю. Але про що ми думаємо? Невже ми хочемо досягти рівня розвитку і споживання багатих країн? Я вас питаю: що стане з нашою планетою, якщо у індійців на кожну сім'ю буде стільки ж машин, що і в Німеччині? Скільки кисню залишиться тоді на планеті?"

"Чи є на нашій планеті достатньо ресурсів для того, щоб сім або вісім мільярдів чоловік досягли того ж рівня марнотратства, як в багатих країнах? Адже саме таке надспоживання і завдає шкоди нашій планеті", - заявив уругвайський лідер на саміті великої двадцятки у Ріо-де-Жанейро.

Хосе Мухіка звинувачує більшість сучасних політичних лідерів у тому, що вони "одержимі ідеєю зростання економіки за рахунок споживання, як ніби без цього настане кінець світу".

Але як би не відрізнявся президент-вегетаріанець Уругваю від інших лідерів, він залишається політиком.

"Мухіка подобається багатьом своїм стилем життя. Але це не означає, що його не критикують за політику уряду", - говорить уругвайський соціолог Ігнасіо Суаснабар.

Фото Reuters/Guardian

Уругвайська опозиція заявляє, що зростання економіки країни не призвело до поліпшень в освіті та системі охорони здоров'я. Рейтинг президента вперше впав нижче 50%.

Президента критикують і за ряд своїх рішень. Конгрес Уругваю прийняв закон, який легалізує аборти на терміні до 12 тижнів вагітності. На відміну від свого попередника, президент Мухіка не наклав вето.

Він також підтримує ідею легалізації вживання марихуани і хоче ввести державну монополію на торгівлю "травичкою".

"Вживання марихуани - не найстрашніша річ, - вважає уругвайський президент. - Справжня проблема - це наркоторгівля".

Однак хвилюватися через зменшення популярності серед виборців Мухіке не варто. Закони Уругваю не передбачають можливості переобрання президента на другий термін. Крім того, йому вже 77 років, і швидше за все, в 2014 році він просто захоче відпочивати.

Коли це відбудеться, він почне отримувати пенсію. І на відміну від деяких інших колишніх президентів, йому навряд чи доведеться звикати до різкого зменшення доходу.