5 порад щодо купівлі приватного будинку

— 23 червня 2018, 12:31

Проживання в приватному будинку має багато переваг. По-перше, ніяких стандартних планувань. По-друге, можна забути про сусідів і робити що завгодно. По-третє, до будинку зазвичай додається присадибна ділянка. Але як підібрати оптимальний варіант і не переплатити? Для цього досить дотримуватися кількох простих порад.

Вибрати дім — нелегко. На щастя, численні сайти оголошень істотно спростили це завдання. Але розслаблятися не варто: перш ніж купити будинок на besplatka, OLX або іншій онлайн-платформі, переконайтеся, що він в хорошому стані.

Крім стандартних пунктів (загальна житлоплоща, кількість кімнат та ін.), зверніть увагу на стан комунікацій, фундаменту і даху, детально вивчіть інфраструктуру, з'ясуйте, чи часто бувають перебої з водопостачанням і електрикою.

Порада 1. Визначтеся, скільки людей житиме в домі

Те, хто буде жити в будинку, впливає не тільки на площу. Якщо у вас є маленькі діти, від багатоповерхового варіанту краще відмовитися.

Або доведеться зробити його максимально безпечним: поставити міцні перила, прибрати гострі виступи на стінах, замінити замки на балконних дверях.

Вибираючи будинок для літніх родичів, переконайтеся, що підлоги не ковзають, а сходи зручні для підйому і спуску.

Також подумайте про те, чим ви будете займатися в домі. Наприклад, людям з активним способом життя стане в нагоді спортзал, фрілансерам — кабінет, колекціонерам — кімната-музей.

Для приємного проведення часу не буде зайвим камін, для посиденьок на свіжому повітрі — тераса або альтанка.

Порада 2. Правильно виберіть розташування

Купуючи будинок у місті, зверніть увагу, чи немає поблизу галасливих трас, ліній електропередач або промислових підприємств.

Вони можуть негативно позначитися на здоров'ї. Краще зверніть увагу на нерухомість у приватному секторі з хорошою екологічною обстановкою.

Щоб заощадити час, вибирайте будинок в місці, розташованому недалеко від вашої роботи. Також звертайте увагу на інфраструктуру: чи є поблизу супермаркет, школа, лікарня, дитячий садок тощо.

Порада 3. З'ясуйте, чи варто оглядати будинок, ще до поїздки

Щоб оглянути дім, кількох годин може бути недостатньо, особливо якщо він знаходиться за містом.

Перш ніж призначати зустріч з власником, по телефону з'ясуйте всі моменти, що вас цікавлять: чи є водопостачання, як далеко знаходиться річка/озеро/ліс, яке опалення в домі, де розташований найближчий магазин, чи чистять взимку дороги, в якому вони стані та ін.

Порада 4. Враховуйте технічні характеристики

При огляді в першу чергу звертайте увагу на фундамент. Наприклад, якщо будинок дуже старий, з'ясуйте, чи укріплений він.

Збираючись добудовувати додатковий поверх, переконайтеся, що фундамент витримає навантаження. Також перевірте, в якому стані каналізація і водопостачання.

Огляньте стіни. Наявність тріщин може свідчити про проблеми з фундаментом. Перевірте і дах: з яких матеріалів зроблений, чи немає протікання.

Якщо в будинку немає газу, з'ясуйте, чи є можливість підключити його. Дізнайтеся, де розташована найближча гілка газопроводу, хто її власник, чи дозволить він підключитися до неї.

5. Визначте рівень грунтових вод на присадибній ділянці

Перед покупкою приватного будинку з'ясуйте, наскільки близько підходять грунтові води. В іншому випадку після зливи можете знайти в підвалі басейн.

Дізнаватися про це краще у сусідів. Вони підкажуть, як можна впоратися з проблемою: наприклад, зміцнити стіни підвалу або поставити насос.

Реклама:

Головне сьогодні