Чи можна виявити рак на ранніх стадіях?

— 27 липня 2021, 12:05

РЕА – це речовина з групи глікопротеїнів, що відноситься до класу онкоембріональних антигенів. У ембріона та плоду РЕА виробляється в клітинах слизових оболонок кишечника і шлунка, а потім (після народження людини) речовина визначається у сироватці крові лише в невеликій кількості (до 5 нг/мл).

Рівень раково-ембріонального антигену різко збільшується при розвитку злоякісних процесів, таких як:

  • колоректальний рак та інші пухлини (в першу чергу карциноми) шлунково-кишкового тракту. Найчастіше аналіз на РЕА використовується для первинної діагностики, а також для спостереження за перебігом процесу та контролю ефективності лікування саме при колоректальному раку – так називається рак товстого кишечника і прямої кишки;
  • рак легенів;
  • рак матки, яєчників, простати;
  • метастази в кісткову тканину, печінку тощо.

Аналіз крові на рівень РЕА є досить інформативним. При раку дихальних шляхів, товстої і прямої кишки при цьому дослідженні підвищення кількості антигену виявляється з точністю 50-90%. Здати аналіз на РЕА можна у відділеннях всеукраїнської мережі лабораторій МедЛаб – його вартість невисока, а результат буде готовий протягом 1 робочого дня.

ВАЖЛИВО! Навіть при виявленому підвищенні кількості РЕА в крові не варто одразу впадати в паніку з приводу саме онкологічного захворювання. Зростання рівня цього антигену вимагає додаткових обстежень організму, оскільки підвищуватися він може і в зв'язку з:

  • захворюваннями печінки, в тому числі гепатитами і (особливо) цирозу;
  • захворюваннями легенів – бронхітом, пневмонією, легеневої емфіземою, муковісцидозом;
  • захворюваннями органів шлунково-кишкового тракту, підшлункової залози (в т. ч. панкреатитом), виразковим колітом, хворобою Крона;
  • аутоімунними і деякими запальними захворюваннями;
  • туберкульозом.

Крім того, підвищення рівня РЕА може бути спровоковано активним курінням та/або тривалим зловживанням алкогольними напоями (частіше трьох разів на тиждень).

Але при цьому необхідно пам'ятати, що швидкість збільшення рівня цього маркера і його максимальна кількість у "незлоякісних" випадках нижче, ніж при раку. А коли виявлене захворювання, що викликало зростання РЕА, лікується і йде на спад – підвищені значення маркера повертаються до норми.

Так чи інакше, лабораторна перевірка крові на визначення рівня раково-ембріонального антигену не буде зайвою. Особливо це стосується групи ризику з розвитку раку товстого кишечника і прямої кишки (колоректального раку).

У цю групу входять люди старше 50 років, з "обтяженою" спадковістю, а також ті, хто хворіє на аденоматозний поліпоз, діабет 2 типу, запальні хвороби кишечника (НВК, хвороба Крона), ожиріння та ін. Ризик розвитку колоректального раку також підвищується у зв'язку зі зловживанням алкоголем, курінням, червоним м'ясом.

Головне сьогодні