Усі діти – наші: Як забезпечити право на сім’ю для кожної дитини®

— 21 вересня 2023, 11:19
Усі діти – наші: Як забезпечити право на сім’ю для кожної дитини®

"Забезпечення права кожної дитини на сім’ю – важлива складова підготовки до вступу до ЄС" – під такою назвою МБО "БФ "СОС Дитячі Містечка" провів в Українському кризовому медіа-центрі презентацію необхідності рестарту реформи деінституціалізації, як невід’ємної складової євроінтеграції та розвитку людського капіталу України.

Як пояснила модераторка зустрічі, журналістка Наталія Соколенко, інституціалізація – це коли дитину, яка в силу різних причин залишилася без біологічних батьків, замість того, щоб відправити її в іншу сім’ю, хтось вирішує відправити в бездушну, холодну проблемну для сучасного світу інституцію під назвою інтернат.

"Таких дітей в Україні 1,5 %, і це та проблема, на яку вказують в Єврокомісії", – зазначила вона. Для зниження її масштабів державі провести реформу деінституціалізації, і цьому має сприяти досвід громадянського суспільства. У якості успішного кейсу було представлено досвід МБО "БФ "СОС Дитячі Містечка".

З початку повномасштабного вторгнення завдяки зусиллям цієї організації більше 270 дітей отримали нові родини – прийомні сім’ї та ДБСТ, а більше 5000 дітей залишилися у рідних сім’ях та отримують належне батьківське піклування.

325 108 дітей та батьків отримали допомогу організації у вигляді сервісів, грошової і гуманітарної підтримки. Також вдалося залучити мільярд гривень в економіку України, що дало можливість створити 12 соціальних центрів, 56 дитячих просторів та кімнат, створити 5 психосоціальних команд у різних областях України.

Зі слів директора МБО "БФ "СОС Дитячі Містечка" Сергія Лукашова, зазвичай щороку в середньому 10 тисяч дітей набували статус дитини – сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Зараз у в’язку з рухами ситуація коливається, але не слід забувати, що до війни в інтернатних закладах цілодобово перебували 50 тисяч дітей.

"Ці молоді люди, які потім залишають такі заклади, стають соціально неадаптованими. Вони нещасні самі і роблять нещасними своїх дітей, бо не мають навичок любові. Її треба вчитись і сім’я цьому вчить", – закликав Сергій Лукашов. Про те, які форми можуть і мають постати замість інституцій, розказала менеджерка підрозділу із розвитку сімейних форм виховання "СОС Дитячі Містечка" Світлана Тунтуєва.

"Я – правник, а право – це мистецтво справедливості і добра. І коли ми говоримо про дітей, то хто, як не вони заслуговують в нашій країні на справедливість і добро, – наголосила Антоніна Загроцька. –

В нашому проєкті пілотуються 6 громад у Київській та Івано-Франківській областях, де ми показуємо модель і готуємо фахівців із соціальної роботи. Тих фахівців, які ухвалюють рішення у громадах". У прес-конференції також взяли участь Сергій та Олена Москаленки, сім’я усиновлювачів з програм "СОС Дитячі Містечка" Україна, та Ірина Шкляр – волонтерка, яка пережила досвід перебування в інтернаті.

У прес-конференції також взяли участь Сергій та Олена Москаленки, сім’я усиновлювачів з програм "СОС Дитячі Містечка" Україна, та Ірина Шкляр – волонтерка, яка пережила досвід перебування в інтернаті.

Більше про МБО "БФ "СОС Дитячі Містечка":

https://sos-ukraine.org/pro-nas/hto-my/

https://www.facebook.com/sos.cv.ua

Головне сьогодні