Алкоголь без алкоголю:
нова культура свят і зустрічей

спецпроєкт
19 вересня 2025
Ще кілька років тому будь-яке свято чи важливу подію важко було уявити без алкоголю. Але сучасні тренди харчування та способу життя поступово змінюють сталі традиції. Великі компанії все активніше розвивають лінійки безалкогольних напоїв, пропонуючи людям відчути атмосферу свята без шкоди для здоров’я чи ризику втратити контроль.
Попит на такий формат дозвілля стрімко зростає як за кордоном, так і в Україні. Безалкогольний алкоголь не лише знижує ризик залежності та проблем зі здоров’ям, а й має соціальні переваги – від зменшення кількості ДТП до більшої продуктивності на роботі.
Саме так поступово формується нова культура споживання – mindful drinking. Це свідомий вибір на користь здорових альтернатив, що дозволяє залишатися в центрі подій, насолоджуватися смаком і ритуалом, але водночас уникати негативних наслідків.

Але давайте спочатку дізнаємося, чи існує безпечна доза алкоголю

ВООЗ чітко застерігає: немає нижньої межі, нижче якої алкоголь не шкодить. Ризики починаються з першої краплі.
"Ризики та шкода, пов’язані зі вживанням алкоголю, систематично оцінювалися протягом багатьох років і добре задокументовані. Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала заяву в журналі The Lancet Public Health: коли йдеться про споживання алкоголю, не існує безпечної кількості, яка б не впливала на здоров’я", йдеться на сайті ВООЗ.
З наукового погляду безпечної дози алкоголю дійсно не існує, зазначає Наталія Динник, лікарка-гастроентерологиня, дієтологиня клініки "Оберіг". Ця теза підтверджується масштабними дослідженнями, зокрема метааналізом Global Burden of Disease Study 2016, опублікованим у науковому журналі The Lancet.
"Дослідження, що охопило дані зі 195 країн, показало: будь-яка кількість алкоголю підвищує ризик розвитку різних захворювань, включно з онкологічними, серцево-судинними та травмами. Це заперечує попередні уявлення про «корисність» малих доз алкоголю", – наводить дані вона.
Наталія Динник,
лікарка-гастроентерологиня, дієтологиня клініки "Оберіг"
Отже, зазначає пані Наталія, рекомендації щодо "безпечного" вживання слід розглядати не як норму, а як допустимий максимум, перевищення якого значно збільшує ризики для здоров’я.
За даними Національного інституту з вивчення зловживання алкоголем і алкоголізму (NIAAA) та численних медичних публікацій, навіть помірне вживання алкоголю може збільшити ризик розвитку алкогольної хвороби печінки, зокрема стеатозу (жирова дистрофія) та цирозу.
Крім того, на відміну від безалкогольних аналогів, алкоголь має високу калорійність, що може сприяти набору ваги, та спричиняє психологічну й фізичну залежність.
Як основний компонент алкогольних напоїв етанол є токсичною речовиною, що метаболізується в печінці та призводить до утворення ацетальдегіду, канцерогену, який пошкоджує клітини печінки та може спричиняти запалення і фіброз, додає Наталія Динник.
Вживання алкоголю має і соціальні, і економічні наслідки. У 2024 році в Україні зафіксували понад 65 000 випадків водіння в нетверезому стані. Це призвело до 1000 автомобільних аварій з постраждалими або загиблими. Алкоголь є однією з основних причин передчасної смерті та втрати працездатності в Україні. За даними досліджень, 40% усіх смертей серед чоловіків віком 20–64 років та 22% серед жінок того ж віку пов’язані саме з вживанням алкоголю.

Що таке mindful drinking і чим це цікаво

Безпечнішою та здоровішою альтернативою є безалкогольні напої. Це може бути безалкогольне пиво, вино або коктейлі, які зберігають смак і атмосферу свята, але не шкодять.
Це вже стало світовим трендом, і великі бренди активно інвестують у сегмент no/low alcohol. Найпростіший приклад – компанія Heineken продає безалкогольне пиво у понад 90 країнах, а глобальний ринок no/low alcohol оцінюють у 25–30 мільярдів доларів. Подвоєння цих обсягів прогнозують вже до 2030 року. 
Безалкогольні напої є значно кращим вибором для організму, оскільки не містять етанолу, впевнена Наталія Динник, лікарка-гастроентерологиня, дієтологиня клініки "Оберіг".
Набирає обертів і концепція mindful drinking – свідоме ставлення до того, що ти п’єш. Це не лише зменшує шкоду для здоров’я, а й створює нову культуру соціальних зустрічей, де увага до смаку, атмосфери й компанії важливіша за кількість випитого.
1
Уважність до того, що п’єш
контролювати кількість алкоголю, звертати увагу на його якість та склад, а не просто пити за звичкою.
2
Вибір здоровіших альтернатив
наприклад, безалкогольне пиво, вино або коктейлі, які дозволяють насолоджуватися смаком і атмосферою без сп’яніння.
3
Розуміння власних мотивів
пити для смаку і компанії, а не для втечі від стресу або проблем.
4
Зниження ризиків і калорійності
менше алкоголю = менший вплив на печінку, серце, мозок і фігуру.
5
Ведення "алкогольних пауз"
дні без алкоголю або з мінімальним споживанням, щоб організм відновлювався.
Споживання алкоголю зменшується і в Україні, навіть під час війни. У ВООЗ нещодавно виявили: від початку повномасштабної війни українці стали менше вживати алкоголь. За даними всесвітньої організації, приблизно кожен п’ятий українець (21,5%) скоротив споживання алкоголю, а близько 7% повністю відмовилися від нього. Це показує, що люди стають більш свідомими щодо наслідків споживання алкоголю.
Втім, концепція mindful drinking (усвідомлене вживання алкоголю) в Україні наразі перебуває на етапі становлення, хоча спостерігається позитивна динаміка, каже лікарка-психіатриня клініки "Оберіг" Роксолана Вантух.
Попри загальну поширеність традицій вживання алкоголю, дедалі більше людей, особливо серед молодого покоління, починають переосмислювати своє ставлення до спиртного.
За даними Міністерства охорони здоров’я України та вітчизняних соціологічних опитувань, зростає інтерес до здорового способу життя, що охоплює й контроль за споживанням алкоголю.

Як відмова від алкоголю впливає на життя вже зараз

Відмова від алкоголю та зменшення його споживання вже призводять до значних позитивних змін у різних країнах, зокрема у зниженні дорожньо-транспортних пригод, соціальних конфліктів та економічних витрат. Цей позитивний ефект навіть порахували.
Наприклад, зниження кількості алкогольних аварій в США з 1984-го по 2013 рік призвело до збільшення економічного виробництва на 10 мільярдів доларів у 2010 році та створення 215 000 робочих місць.
Вчені пояснюють це так: зменшення кількості аварій через алкоголь додавало близько 5% до щорічного зростання ВВП США в середньому між 1985 і 2013 роками, що становило приблизно 200 мільйонів доларів на рік. Якби всі алкогольні аварії вдалося ліквідувати, економічна вигода була б ще більшою.
У країнах Європи та США, де запроваджують суворіші норми продажу алкоголю та активно просувають безалкогольні альтернативи, кількість ДТП за участю нетверезих водіїв знижується. Зменшується й кількість соціальних конфліктів, а люди почуваються здоровішими.
Застосування так званого безалкогольного алкоголю (напоїв, що імітують смак і вигляд алкогольних, але не містять спирту) може бути ефективним інструментом для зменшення ризику соціальних конфліктів та втрати контролю над ситуацією, переконана лікарка-психіатриня клініки "Оберіг".
"З погляду психології, ці напої дозволяють особі брати участь у соціальному ритуалі без психофізіологічних наслідків. Цей механізм базується на феномені плацебо-ефекту та відповідності соціальним очікуванням. Людина може тримати в руці келих, що імітує алкогольний напій, і, таким чином, не відчувати соціального тиску, який спонукає до пояснень причин своєї відмови від вживання алкоголю", – каже Роксолана Вантух.
Роксолана Вантух,
лікарка-психіатриня клініки "Оберіг"
Отже, "безалкогольний алкоголь" дає можливість інтегруватися в компанію, зберігаючи водночас ясність мислення, контроль над своїми емоціями та поведінкою, а також мінімізувати ризики, пов’язані з алкогольним сп’янінням.

Як покращиться ваше здоровʼя без алкоголю

Якщо ви вирішили відмовитися від алкоголю або зробити тривалу паузу в його вживанні, ви можете помітити, як вже через кілька днів покращується сон, знижується тривожність і підвищується енергія. Згодом нормалізується артеріальний тиск, починає відновлюватися печінка. Потім помітно покращується стан шкіри, зміцнюється серцево-судинна система.
Заміна алкоголю на безалкогольні аналоги справляє значний позитивний вплив на основні органи та системи організму, підкреслює Наталія Динник.
Для серцево-судинної системи це означає зниження навантаження, оскільки відсутність етанолу, що спричиняє підвищення артеріального тиску, зменшує ризик розвитку гіпертонії, аритмій та серцевих захворювань.
"За даними досліджень, проведених Гарвардською школою громадського здоров’я, довготривала відмова від алкоголю значно знижує ризик розвитку інсульту та низки інших цереброваскулярних захворювань. Для печінки така заміна є ключовою, оскільки вона перестає бути «фільтром» для токсичного ацетальдегіду. Також безалкогольні напої сприяють підтримці водно-сольового балансу в організмі, що є важливим для оптимального функціонування всіх систем", – розповідає лікарка клініки "Оберіг".

Почніть з малих кроків. Як впровадити здорову звичку в життя

Як краще впроваджувати в життя звичку заміни алкоголю на безалкогольний алкоголь? Гастроентерологиня клініки "Оберіг" Наталія Динник радить саме поступовий, усвідомлений підхід, бо різкий перехід може призвести до психологічного дискомфорту та відчуття соціальної ізоляції. А це вже збільшує ризик повернення до старих звичок.
"Психологи та дієтологи рекомендують починати з малих кроків: наприклад, замінити алкогольний напій безалкогольним на одній із соціальних подій. Згідно з принципами поведінкової терапії, закріплення нової звички вимагає часу та повторень, проте згодом безалкогольні напої стають природною звичкою та частиною особистої культури", – каже фахівчиня.
Але що робити, якщо це все ще викликає питання в оточення? За спостереженнями та професійним досвідом психіатрині Роксолани Вантух, для комфортного виходу з таких ситуацій важливо мати чітку, але тактовну позицію.
"Замість виправдань, раджу зосередитися на позитивних альтернативах: підкреслити, що ви раді бути в компанії, активно підтримувати бесіду. А також, як варіант, замінити алкогольний напій на безалкогольний, що візуально не відрізняється від оригіналу. Це дозволить зберегти соціальну приналежність без шкоди для власного здоров’я та психологічного комфорту", – радить вона.
Безалкогольний алкоголь – це не просто щось модне й нове. Це про осмислення, турботу про себе й про оточення. Цей тренд може змінити культуру споживання в Україні, зробивши її більш свідомою і безпечною, де можна насолоджуватися днем народження, весіллям, спілкуванням, атмосферою чи просто затишними посиденьками ввечері без шкоди для себе та інших.
© 2007-2025, Українська правда.

Текстові матеріали, розміщені на сайті life.pravda.com.ua, можна безкоштовно використовувати в обсязі не більше 50% за умови прямого посилання у підзаголовку чи першому реченні матеріалу.

Матеріали з позначкою PROMOTED, СПЕЦПРОЄКТ, ЗА ПІДТРИМКИ публікуються на правах реклами.

Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна", не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства "Інтерфакс-Україна".