Як фастфуд і "швидка" їжа впливають на людину
Часто перероблені продукти не насичують організм. Навпаки – люди часто почуваються втомленими, скаржаться на проблеми із травленням чи навіть сном. Якщо раціон збалансований – помірна кількість переробленої їжі чи поодиноке вживання продуктів, які мають високий вміст жиру чи цукру, не зашкодить.
Утім, коли фастфуд стає частиною раціону, єдиним способом винагородити себе чи заспокоїти – це може свідчити про формування шкідливої звички і навіть розлади харчової поведінки.
Формуючи свій стиль життя, молодь дедалі менше цікавиться приготуванням їжі і прагне харчуватися поза домом, зазначають
дослідниці Елена-Ніколета Унтару та Ана Іспас. Ба більше, вибір стає очевидним для тих, хто живе наодинці – коли готувати більше нема кому.
Постійне вживання перероблених продуктів поступово знижує чутливість організму до природних сигналів голоду та насичення. Людина втрачає здатність розпізнавати, коли вона справді голодна, а коли просто реагує на звичку, емоційний імпульс або доступність їжі. У результаті стає складно контролювати не лише якість, а й кількість споживаної їжі, що часто призводить до переїдання та поступового погіршення загального стану здоров’я.
"Швидка" їжа – калорійна, тож регулярне харчування такими продуктами може призвести до швидкого набору ваги. Зміна ваги та харчування впливають на стан шкіри, травну систему, загальне самопочуття.
Організм отримує надлишок калорій, але водночас недоотримує клітковину, вітаміни, мінерали й антиоксиданти, які необхідні для підтримки здоров’я. Через нестачу клітковини змінюється робота кишківника, виникає здуття, болі в шлунку.
Постійне споживання продуктів, багатих на трансжири, сіль і цукор, негативно впливає на серцево-судинну систему. Надлишок солі підвищує артеріальний тиск і створює додаткове навантаження на серце. Шкідливі жири сприяють накопиченню "поганого" холестерину, що з часом призводить до звуження артерій – атеросклерозу. Це значно підвищує ризик серцевої недостатності, інфаркту та інсульту.
Варто згадати про сіль. Надмірне споживання солі не лише шкодить здоров’ю, а й сприяє переїданню, зауважує Наталія Динник, лікар-гастроентеролог та дієтолог клініки "Оберіг". За її словами, сіль підсилює смак калорійної їжі, через що людина з апетитом з’їдає значно більше, ніж потребує організм.
"Наукою вже давно доведено, що смачна їжа призводить до переїдання, а переїдання – прямий шлях до надмірної ваги. Тому перше правило для тих, хто хоче уникнути переїдання, – це зменшити кількість солі. Ба більше, це піде на користь і серцево-судинній системі", – пояснює лікар.
Вона також радить шукати смаки не в солі, а в натуральних спеціях: "Замість того, аби досолювати їжу, можна використовувати натуральні прянощі, додаючи їх у супи, запіканки, салати. Від магазинних соусів, кетчупу, майонезу та заправок краще відмовитись, адже вони містять не лише велику кількість солі, а й цукру, ароматичних домішок і підсилювачів смаку. Останні ще в більшій мірі стимулюють апетит".
Цукор – ще один критично важливий компонент, який має глибший вплив, ніж здається. Більшість людей не усвідомлює, скільки саме цукру споживає щодня. Його додають не лише до десертів, а й до, на перший погляд, несолодких продуктів: соусів, м’ясних виробів, напівфабрикатів, хліба.
Це дозволяє виробникам маскувати гіркоту хімічних домішок і робити смак більш приємним для споживача. Така маніпуляція смаком створює ілюзію ситості, стимулює центр задоволення в мозку та підсилює харчову залежність.
Регулярне споживання цукру порушує обмін речовин, стимулює вироблення інсуліну і з часом може призвести до інсулінорезистентності та діабету 2 типу. У 2024 році кількість людей з діабетом у світі перевищила 800 мільйонів, а за останні 30 років цей показник подвоївся.
"Стрибки" цукру спричиняють зміну настрою і порушують загальну регуляцію тіла. Підсилювачі смаку та кофеїн солодких напоїв і їжі можуть мати короткочасний стимулюючий ефект, але згодом призводять до емоційних коливань, дратівливості або відчуття виснаження.
Організм формує психологічну залежність до такої їжі. Людина починає частіше споживати фастфуд і перероблені продукти, хоч і не відчуває справжнього голоду. Їжа стає емоційним підкріпленням.
Зрештою, рівень депресії у тих, хто вживає перероблені продукти, на 80% вищий, ніж у тих, хто обирає здорові альтернативи. Надмірне захоплення фастфудом лише поглиблює тривожність і апатію, адже організму не вистачає мікроелементів та поживних речовин, щоб функціонувати нормально. І хоч перероблені продукти та цукор дають коротке задоволення, але погіршують якість життя, фізично та емоційно.